„Me ei tea praegu ise ka veel täpselt, mida laulame, aga eks me oma kuulsamaid lugusid teeme kindlasti! Ja mine tea, võib-olla võtan mina ise ka laulu üles,“ sõnab Aarne Vaik.

Bioloogiatudengite sõupunt Rajacas oli aastatel 1967-1970 ülipopulaarne, pea igas TRÜ lehes leidus nende tegemiste kohta nupuke. Ülikooli klubi oli nende esinemiste ajal alati paksult rahvast täis.

Oma nime sai punt vene raadiojaama Majak (eesti k. majakas) järgi: „Nüüd räägitakse meist kui rokkansamblist, tegelikult aga tegime rohkem paroodiaid. Neli meest laulsid ja neli tegid pulli, nimi Rajacas on mugandus Majaki nimest. Tegime raadiosaadete ja filmide paroodiaid, tegime tuntud viisidele oma sõnad peale,“ räägib Vaik.

Rajaca originaalloomingust on tänaseni populaarsed ja lauldavad „Oo, Eestimaa“ (Tuhanded külad, tuhanded talud laiali Eestimaal…), „Armsas Tartus vana ülikool“ jt. Liiga kaua toonane riigikord Rajacal vabalt vastuvoolu ujuda ei lasknud ja seitsmekümnendate algul grupi esinemised keelustati.

Rajaca algkoosseisu moodustasid lisaks kunstnik Priit Pärnale ja Käsmu meremuuseumi juhataja Aarne Vaigule biokeemiaprofessor Mihkel Zilmer, zooloogiaprofessor Nikolai Laanetu, ökoloogiadoktor Ilmar Kotta, Mati Laane, Rein Tenson ja Jüri Kask. Toona olid kõik kaheksa tegusad tudengid, kraadid ja tunnustus on tulnud aastatepikkuse tõsise tööga.

Rajaca ainus kontsert toimub festivali Viru Folk programmi raames 9. augustil kell 18 Käsmu rahvamajas, teatas festivali pressiesindaja Delfile. Kontsert salvestatakse ja ehk täitub Rajaca-meeste unistus olla kord jäädvustatud laiemalt kui vaid KGB arhiivides ja asjaarmastajate kogudes.