28. novembri kavast on Tristan välja valinud järgmised filmid:

  • Import/eksport
    Import/Export

    Režissöör: Ulrich Seidl

    Ulrich Seidli film jutustab mällusööbiva loo kahest noorest emigrandist. Ukrainlanna Olga jätab kodulinna maha oma ema ja tillukese lapse ning alustab uut elu koristajana vanurite haiglas Viinis. Põikpäine Paul kaotab Viinis töö turvamehena ning suundub koos kasuisaga Ida-Euroopasse mänguautomaate paigaldama. Kummalisel kombel lõpeb Pauli teekond sealsamas, kust Olga tee algas — Ukrainas.

    IMPORT/EKSPORT on karmi musta huumoriga vürtsitatud, provokatiivne ja valus film uuest Euroopast, kus Ida ja Lääs muutuvad nii heas kui ka halvas üha sarnasemaks. Tööpuudus kollitab inimesi terves Euroopas ning peamine erinevus on, et kui Ida-Euroopas tähendab töötus kohe halastamatut vaesust, siis läänes ei aja töötus tingimata tänavale, vaid toob kaasa identiteedikriisi ja kasutusetunde.

    Tegemist on ühe julgema pilguheiduga postsovetlikku maailma ning Ida- ja Lääne- Euroopa muutunud suhetesse. Film on teravalt aktuaalne ka Eesti vaataja jaoks, sest Euroopas töö ja õnne otsimine on viinud kodunt tuhandeid eestimaalasi ning jätnud Eestisse sadu lähedastest lahutatud perekondi.

    Tõnis Leht

    Festivalid ja auhinnad: Cannes (in competition), Karlovy Vary, Toronto, London, Sofia
    Lingid: Koduleht, Treiler

    Vaata treilerit!

    value="http://www.youtube.com/v/ShpW27jT5m8">value="transparent">src="http://www.youtube.com/v/ShpW27jT5m8"
    type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="405"
    height="338">
  • Mees, kes armastas Yngvet
    Mannen som elsket Yngve

    Režissöör: Stian Kristiansen

    On 1989. aasta november. Berliini müür variseb kokku. Aga pisikeses Stavangeri linnas ei ole 17-aastasel Jarle Kleppil ainugi, et kõik on muutumas. Viimasel ajal on asjad sujunud — tal on oma tüdruk, parim sõber ja punkbänd. Kuid siis ilmub nende klassi uus poiss, Yngve, kes käitub teistmoodi kui ülejäänud poisid. Jarle on segaduses ja ei tea, mida teha. Ainus, mida ta teab, on see, et ta tahab kohtuda Yngvega üha tihemini, isegi kui see tähendab asjade tegemist, mida Jarle vihkab, nagu Duran Durani kuulamine ja tennisemäng. Ajapikku pettuvad temas kõik lähedased ning Jarle, mees kes armastas Yngvet, saab teada, mida tähendab olla üksi kõigi vastu.

    Festivalid ja auhinnad: Karlovy Vary, Helsinki, Zurich