Ieva rääkis Läti ajakirjanikule Ingus Bērziņš, et tundis Ilves küll pikka aega, aga just see suvi viis nende suhte teise dimensiooni. "Seesama arusaam heast ja halvast, mida seni jagasime poliitikas, on meil ühine ka kooselus ja isiklikes küsimustes, sest elukaaslased peavad olema ka mõttekaaslased. Loomulikult olen tundma saanud teistsuguseid, fantastilisi omadusi ja andeid, mida ma professionaalse suhtlemise ajal ei märganud. Tema armastus puude vastu, mida ta ise ja tema külalised on tema kodutallu istutanud. Tema teadmiste määr puude kohta, ning kuidas ta oskab sellest kõigest rääkida! Tema fantastiline muusikamaitse, teadmised muusika kohta! Ta võlub mind ikka ja jälle," õhkab kõrvuni armunud Ieva.

Ieva sõnul on keelehuvilisest Ilves parandanud oma läti keele oskusi, kuid ka Ieva ise on juba mõnda aega õppinud eesti keelt. "Toomas teab juba palju rohkem sõnu kui "saldējums". Keeled tulevad talle lihtsalt. Mina õpin juba mõnda aega eesti keelt Riias, oma fantastilise õpetaja Kertu juures. Nii armastusest teise inimese kui tema riigi vastu on keel midagi sellist, mida tuleb osata kasvõi algtasemel. Õpin suure rõõmuga. Toomas pole minult seda palunud."

"Ent selles on Toomas kindel, et kuna tulen Salacgrīvast, siis on minus liivi verd. Ta on liivlaste kohta palju lugendu ja neid uurinud, ning talle tundub, et pikk kasv, tugevus, jonnakus ja vastupidavus on liivi mõjud. Ning kodus on meil mitte ainult läti-eesti sõnastikud, vaid ka liivi omad," lisab ta.