Saade algas kerge tögamisega.

JUUR: Kunagi varem ei ole me läinud Eurovisioni lauluvõistlusele vastu sellise entusiasmi ja heade ennete märgi all. Sellepärast, et lõpuks ometi on Eurovisioni korraladajate hulka uus värske jõud David Pärnamets. Ta on õpetanud Mart Normetile kuidas rahaga ümber käia, kuidas kleidiprojektsiooni teha. Ja põhiline, et ta on Elina Nechayevale õpetanud väga olulisi asju. Kuidas õhtul õigel ajal magama minna, kuidas regulaarselt toituda ja laulda hästi kaunilt.

KIVIRÄHK: Ma igatseks, et mul oleks ka selline Pärnamets, kes ütleks: "Andrus, ära mine õhtul õue, sul on homme saade!" aga ei ole antud kõigile seda õnne.

JUUR: Üks kogenud kanakasvataja ja näed - asjad sujuvad.

Samuti paljastasid mehed, mis neil tänavu laual on. Neile saadeti 43 pudelit viina ja Vana Tallinnat, suure kotitäie Tallinna Kaubamaja poolt ja veel üks kotitäis Prisma poolt. Rabarberišampanjat, Ararati ja muid jooke. Külmikus ootas mehi aga Balbiino jäätis.

1. Aserbaidžaan - Aisel "X My Heart"

JUUR: Ma vaatasin, et Elina laulab juba!

KIVIRÄHK: Ei ole, see on vaesuse tunnus. Inimesed on pannud valged riided aga neil ei ole raha, et sinna projetseerida midagi.

JUUR: Mart Normetile on pauk muidugi ära pandud, sest just projetseeriti gloobus. Minumeelest tulid poiste pükstest välja kubemetäid.

2. Island - Ari Ólafsson "Our Choice"

JUUR: Nüüd on hakanud ekraanil liikuma üks Islandi nooruk, kes kavandab kunstiröövi või üritab külge lüüa mingile vanale teadlasele. Vanamees on kutsunud poisi õhtul enda juurde joonistama ja muna sisse naelu toksima. Nüüd näidatakse mingeid aluspükse.

KIVIRÄHK: See vanamees on Papa Carlo!

JUUR: Näe, nüüd on tal riided seljas. Üritab samal ajal mikrofoni suhu toppida, eks see mälestus kohtumisest vanamehega on olnud ere.

KIVIRÄHK: Igav laul. Igavat laulu ei saa me lasta muidu hakkab kodus inimestel ka igav.

JUUR: Mind häirib selline suhtumine. Kas sa ei leia, et sa peaksid süvenema sellelesse laulu? Inimene on tulnud oma looga, ta tahab meile lugu rääkida.

KIVIRÄHK: Mind ei huvita, ma tahan sellist tingel-tangelit. Ta oleks võinud teha midagi. Oleks võinud tagumikust tõmmata tõrviku välja või lasta kukerpalli või...

JUUR: Anatoomiliselt ei saa tõrvikut sealt välja tõmmata. Parimal juhul saab sinna panna küünla ja siis selle välja võtta.

3. Albaania - Eugent Bushpepa "Mall"

KIVIRÄHK: Vaata, Albaanial pole rahagi, et lava ära valgustada. Nüüd pandi punased filmi ilmutamise valgus.

JUUR: See tulipunane videopilt meenutab proktoloogidele hemorroidide sisemaailmast. Kõik see on selline ajaviitmine, et näha siiski kleidiprojektsiooni.

KIVIRÄHK: Õnneks saadi raha kokku viimasel hetkel. Kas sina Mart andsid raha?

JUUR: Ei andnud. Ma olen ihne ja kade inimene. Kui tullakse minu juurde kleidiprojektsiooni jaoks raha küsima on mu rahakoti rauad tugevalt lukus.

4. Belgia - Sennek "A Matter Of Time"

KIVIRÄHK: See on ju mitu numbrit suurem kleit. Nagu inimene oleks pudelisse pandud.

JUUR: Äkki alguses pidi üks priskem proua minema laulma, aga tal juhtus üks äpradus ja pidi kõhnem tüdruk sinna.

KIVIRÄHK: Teistpidi oleks halvem. Et kui tehakse kondikubule riietus ja topitakse üks paks eit sinna sisse.

5. Tšehhi - Mikolas Josef "Lie To Me"

JUUR: Jäin mõtlema, et kui kilekott laguneb looduses umbes viiskümmend aastat, siis kui kaua kulub sellise laulu lagunemiseks aega?

KIVIRÄHK: Kaks sekundit!

6. Leedu - Ieva Zasimauskaitė "When We're Old"

Selle loo ajal rääkisid mehed vaid kilekottidest ning lagunemisest.

7. Iisrael - Netta "TOY"

JUUR: Hästi tore oli see esitus, meenutas mulle olümpiakaru Mishat.

KIVIRÄHK: Mõtle kui suur vaev oli panna kõik need kassid riiulile ja panna nende käpad liikuma. Mulle tundub, et ta käis eile hilja väljas ja sõi ühe kebabi.

8. Valgevene - ALEKSEEV "FOREVER"

JUUR: Üks siiras Valgevene noormees tuli meile ette kandma Valgevene rahva edusammudest. See roos on Aleksander Lukašenkole ja ta kasvatas selle ühes oma kehaõõnsuses.

KIVIRÄHK: Hambad on tal väga esiletungivad.

JUUR: Sest hambaravi on Valgevenes seltsimees Lukašenko kulul.

KIVIRÄHK: Laulja plahvatas just. Verd, ila ja ajutükke lendas. Kuidas see trikk nüüd tehti. Kas see oli ainult televaatajatele või tõesti sai saal laadungi sisikonda näkku?

JUUR: Mina usun, et see on ikka aus värk.

9. Eesti - Elina Nechayeva "La Forza"

KIVIRÄHK: Elina juba tuleb, aga kus on David? Ahah, nüüd paneb tugevate kätega kiivri pähe ja Elina ronib mäest üles, aga me loomulikult teame kes köie teisest otsast kinni hoiab. Ja see on David Pärnametsa loss, kuhu ta jõuab. Jõudis koju.

JUUR: No kui nüüd Euroopa rahvastele ei avalda mingit muljet, et vaene Eesti rahvas kannatuste ja õudsete ajalooliste üleelamiste kõrvalt suutis sellise loo lavale tuua, siis pole seal mingit õiglust.

KIVIRÄHK: Ma kuulsin, et 300 kruusateed jääb asfalteerimata, linn on ummikus, tasuta transport jääb ära ja Reidi teelt langetati puid, mis läksid müüki.

JUUR: Võib-olla Mart Normet muidugi ida-eurooplasena on kaval. Lubas raha küll üle kanda, aga ei kandnud mitte. Kapitalist praegu togib oma internetipanka ja mõtleb, et kus see Normeti ülekanne on, aga seda pole tulnud.

10. Bulgaaria - EQUINOX "Bones"

Terve laulu vältel arutasid mehed Eesti etteastet ja seda laulu kommenteerida ei jõutudki.

11. Makedoonia - Eye Cue "Lost And Found"

JUUR: Nüüd tuleb Eurovisioni igaastane painaja. See laul oli eriti ökoloogiline. See lagunes juba esituse käigus.

KIVIRÄHK: See tüdruk oli väga ahvatlev, tal riideid lõpuks peaaegu seljas polnudki.

12. Horvaatia - Franka "Crazy"

JUUR: Vaata, kui ilus tüdruk! Ilus laul. On võetud vanadest lauludest juppe ja pandud kokku uus laul. Meeldiv on, et tütarlaps jääb meelde, aga mida ta laulis - täpselt meelde ei jäänud. Mis mõtet on hakata pusserdama mingi uue asjaga, võtad vanad lood, paned kokku ja valmis.

KIVIRÄHK: Eks ta ole pärit sellisest kohast, kus on sõjakas rahvas.

13. Austria - Cesár Sampson "Nobody But You"

JUUR: Austria! Adolf Hitleri kodumaa! Austria mõjub ju niimoodi, et võid olla ka tumedanahaline. Kui sa tähele panid, siis ta tuli välja ühest maaalusest ruumist, kus teda oli üks peremees kinni hoidnud.

KIVIRÄHK: See on uks, mis tuleb eikusagilt. Elina tuli ka sealt välja. Kogu see Eurovisioni üritus kaob väga ruttu. See, et me lasime Austria noormeest nii kaua laulda ei olnud seetõttu, et meile meeldis see laul, vaid me sõime-jõime ja ajasime juttu. Vabandame kuulajate ees, see oli tegelikult kole.

14. Kreeka - Yianna Terzi "Oniro Mou"

KIVIRÄHK: Vaata kui mustad käed tal on! Pesemata kätega on kreeklane tulnud. Pärast Elinat mõjub kõik see muu nii armetult. Ehkki on elementaarne, et kui sa lähed lavale siis sa pesed end puhtaks. Kukerpillid käivad saunas enne lavale astumist, aga kreeklane lihtsalt läheb ja nii ongi.

15. Soome - Saara Aalto "Monsters"

JUUR: Aga nüüd tulevad meie sõbrad soomlased, kellega me varsti saame tunneli.

KIVIRÄHK: Tunnel on tore küll, kui ta valmis saab, siis lähme sinna jalutama. Loodan, et see tuleb klaasist laega, et sa näed enda ümber kalu, haikalasid ja kaheksajalgu.

JUUR: Eks meilgi ole väikesed saladused. Mulle meeldib, kui inimene tuleb lavale ja hakkab kõva häälega laulma.

KIVIRÄHK: Kui me esimest korda saadet tegime, siis võitis Soome bänd Lordi. Sinu arvates olime me muidugi juba siis eetris, kui ABBA võitis.

16. Armeenia - Sevak Khanagyan "Qami"

KIVIRÄHK: See on Armeenia mees, Armeenia sai just endale uue valitsuse. Lavale on ehitatud väike Stonehenge, ta on kurja näoga mees, nagu tiiger puuris. Selliseid mehi ei peaks Eurovisionile laskma. Eurovision on ikkagi lillelaste pidu. Eurovisionil on ikkagi primadonnad, kaunid daamid, lõbusad poisid.

JUUR: Võib-olla lõbusatele poistele meeldibki nii.

KIVIRÄHK: Ta võib neile viga teha!

17. Šveits - ZiBBZ "Stones"

KIVIRÄHK: Üks rinnahoidjaga naine on laval, aga müts on tal soliidselt peas. Ta on abielunaine ja peab kandma tanu. Naine sai kübara alla. Mees on pealiskaudne ja hooletu ja lubab naisel paljalt käia üle silla ja mujal.

JUUR: On ikka kummaline küll. Tal siiski on naba ka. Meie Šveitsi ajalehti ei loe ja me ei tea palju šveitslased selle põleva asjanduse eest pidi raha välja käima. Me arvame oma 65 000, et oleme Euroopas lahedad. Ilmselt on praegu Šveitsi mägikülakeses hellebardidega mehed, kes kiruvad, et see läks 200 000 eurot maksma.

KIVIRÄHK: Igal pool on oma Normet.

18. Iirimaa - Ryan O'Shaughnessy "Together"

KIVIRÄHK: Ma olingi väga riietes, et väga palju on palju naisi ja geiromantikat on väga väheks jäänud, aga lõpuks on ikka kaks poissi - hoiavad käest kinni ja tantsivad. Saali põhipublikule ka midagi.

JUUR: Mäletad, Conchita Wurst. Ehk oleks Elina Nechayeva edu oleks suurem olnud, kui tal oleks habe ees olnud.

KIVIRÄHK: Ma ei tea, kas tohib muuta niimoodi. Tea, mis see maksma läheb.

19. Küpros - Eleni Foureira "Fuego"

KIVIRÄHK: Kas talle on riided projetseeritud, või on need päris? Või on talle keha peale sädeleva vildikaga joonistatud? Valgusfoor jääks tema kõrval kahvatuks.

JUUR: Meie funktsioonid on täidetud. Elame kaasa Elina õnnele.

Järgmine "Rahva oma kaitse" saade toimub juba finaalis, 12. mail kell 22.00. Publik toob mahlakamad kommentaarid taaskord teieni otseblogis!