Ehkki suurem osa inimesi hakkab 60. eluaastale lähenedes pensionipõlve peale mõtlema, elab vanal heal Inglismaal üks mees, kes ei saa ka selleks juubeliks oma õiget töökohta kätte. See mees on WALESI PRINTS CHARLES, eluaegne troonipärija.

 


Kuninganna Elizabeth II on olnud Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa riigipea 56 aastat ning sama kaua on troonipärija seisuses püsinud tema vanim poeg prints Charles. Nelja-aastase poisikesena osales ta oma ema kroonimisel kuulsas Westminster Abbeys, 20aastasena pühitseti Walesi printsiks ning nüüd, 14. novembril, tähistab ta juba 60. sünnipäeva.
 #end#
Eksabikaasa varjus
1970. aastatel nautis prints Charles maailma ihaldusväärseima poissmehe tiitlit ning viibis seetõttu pidevalt avalikkuse huviorbiidis. Kohe, kui Charles mõnele noorele naisele kaks sekundit silma vaatas, muutus viimane automaatselt potentsiaalseks pruudiks, kelle plusse ja miinuseid läänemaailma ajakirjandus hoolikalt vaagis.
Juulis 1981 abiellus 32aastane troonipärija 20aastase leedi Diana Spenceriga, kellest sai seeläbi Walesi printsess ning järgnenud aastatel üks kogu maailma kuulsamaid naisi. Traagiline surm autoõnnetuses Pariisi Pont de l’Alma tunnelis muutis toona 36aastase printsessi legendiks, kelle varju on alati kippunud jääma ka troonipärijast eksabikaasa.
Charlesi puhul on ajakirjandus käsitlenud eelkõige tema suhteid naistega: esimese abielu purunemist ning pikaajalist suhet Camilla Parker-Bowlesiga, kellest sai 2005. aasta aprillis tema teine abikaasa. Viimasel ajal tunneb meedia märksa suuremat huvi Charlesi ja Diana poegade, 26aastase Williami ja 24aastase Harry vastu. Kuna 82aastane kuninganna Elizabeth on suurepärase tervise juures – meenutagem, et tema enda ema elas 101 aasta vanuseks –, siis pole midagi imestada, et Charlesi saatuseks näibki olevat teatud varjusolek.
 
Miljonid ja heategevus
Kuid kindlasti pole Briti troonipärija mingi mõttetu mees. Erakordse positsiooniga kaasnenud võimalusi ning aastatepikkust suhtelist vabadust on ta kasutanud paljude kiiduväärt eesmärkide saavutamiseks. Printsi tööd ja tegemised ei ole ehk nii tuntud nagu tema abielude lood, kuid see ei vähenda nende kaalukust.
Juba 1976. aastal pani Charles aluse fondile, mille nimi on The Prince’s Trust. 18–30aastaste inimeste abistamiseks mõeldud asutus keskendub pikaajalistele töötutele, õppimisega hädas olevatele või seadusega pahuksisse läinud noortele. Fondis töötab ligi 700 inimest, see kogub igal aastal miljoneid naelsterlingeid ning korraldab kõikvõimalikke kursusi tuhandetele noortele.
Peale The Prince’s Trusti on Charles tänaseks päevaks asutanud veel 16 heategevusasutust ja -organisatsiooni ning ta on 19 sellise organisatsiooni president. Eelmisel aastal kogusid need 19 asutust heategevuse eesmärgil ühtekokku 122 miljonit naelsterlingit ehk umbes 2,4 miljardit Eesti krooni. Lisaks on prints Charles 350 asutuse või organisatsiooni patroon.
 
Edukas ökotootja
Mis nime all Charles troonile tõuseb, pole veel selge (vt lisalugu), küll aga on kõik vaatlejad veendunud, et temast saab tõeliselt roheline kuningas. Keskkonnakaitse ja mure planeedi tuleviku pärast on olnud printsi südameasjaks 1980. aastate algusest peale.
Ajakirja Intelligent Life hiljutises artiklis avaldati arvamust, et kuningaks saades võtab Charles kliimamuutuse küsimustes sõna märksa aktiivsemalt kui ükski tänapäeva Inglismaa peavoolu-poliitik. «Võib-olla annetab ta isegi Buckinghami palee keskkonnakaitse hüvanguks,» esitati sealsamas julge oletus.
Charles ei ole piirdunud üksnes roheliste sõnadega, vaid on teinud ka asjalikke tegusid. Tal on Lääne-Inglismaal maamõis Highgrove House, mida hakati keskkonnasõbralikuks kujundama juba enam kui 20 aastat tagasi – ammu enne seda, kui ökovärk trendikaks muutus. Seal kasvatatakse lehmi ja lambaid, istutatud on palju puid, rajatud kolm eri stiilis aeda, autode kasutust on vähendatud miinimumini jne. Praeguseks ajaks töötab kogu mõis orgaanilise põllumajanduse põhimõtetel, mis on Charlesi meelest ainuõige viis, kuidas maaomandi pealt elatist teenida.
Ja kui Walesi printsil seda vaja oleks, teeniks ta oma maatükkide pealt päris korralikku elatist. Aastal 1990 toodi turule printsi enda kaubamärk Duchy Originals, mis tähistab orgaaniliselt toodetud toiduaineid ja muid tooteid. Nišibrändina alustanud ettevõtte käive on tänaseks kasvanud 50 miljoni naelsterlingi ehk ligi miljardi Eesti kroonini. Sel sügisel alustab Duchy Originals ka USA turul, seejärel on sihikul India ning käibe neljakordistamine järgmise viie aasta jooksul. Firma kasum annetatakse Charlesi juhitud heategevusasutustele.
 
Sünnipäev koos tippkoomikutega
Lisaks orgaanilise põllumajanduse kantsile Highgrove House’ile näitab prints rohelist eeskuju ka mujal. Tema reisiplaanide koostamisel peetakse alati silmas keskkonnamõjude vähendamist – Inglismaal sõidab prints tihti ringi rongiga, eralennuki asemel kasutab ta võimaluse korral liinilende. Automarkidest on Charlesi eluaegne lemmik kodumaine Aston Martin ning tema praegused autod sõidavad loomulikult biokütusega, mis on toodetud veinitööstuse ülejääkidest.
Energia säästmise nimel tehakse tööd ka printsi Londoni-residentsis – The Malli ääres asuvas Clarence House’is, mis ehitati 1820. aastatel ja kus varem elas Charlesi vanaema, kuninganna-ema Elizabeth. Täiesti keskkonnasõbralikel põhimõtetel on rajatud aga Charlesi ja Camilla uusim kodu, Walesis asuv Llwynywermod, mis sai valmis alles tänavu suvel.
Viimasel ajal on printsi tähelepanu keskmesse tõusnud vihmametsade päästmine. Eelmisel aastal rajas ta selleks spetsiaalse organisatsiooni The Prince’s Rainforests Project. Vihmametsade tähtsust ja üldse keskkonnakaitset käsitles ka kõne, mille prints pidas oktoobri lõpus Jaapani-visiidil, ning sama teema on pinnale tõusnud pea kõigis tema tänavustes sõnavõttudes.
Walesi printsi 60. sünnipäeva puhul tuuakse 13. novembril Londonis New Wimbledoni teatris üheksainsaks õhtuks lavale suurejooneline komöödiaetendus «We Are Most Amused», kus teiste seas esinevad Oscari-võitja Robin Williams, Monty Pythoni-mees John Cleese ja mister Beanina kuulsaks saanud Rowan Atkinson. Etendust lähevad vaatama ka sünnipäevalaps ja tema abikaasa ning õhtu tulud kantakse – kuidas siis muidu! – printsi heategevusfondi.
 Charles III või George VII?
Vaatlejad on eri meelt küsimuses, mis nime all prints Charles kunagi Inglismaa troonile asub. Paljud on kindlad, et ta ei soovi hakata Charles III-ks, sest see nimi seostuks kuningas Charles I-ga (kes hukati riigireetmise eest aastal 1649) ja Charles II-ga (kes läks ajalukku eelkõige rohkete armukeste ja vähemalt 12 vallaslapsega). Charles III nime kasutas ka Charles Edward Stuart, kes 18. sajandil saareriigi trooni taotles.
Tõenäolisemaks peetakse varianti, et praegune Walesi prints valib oma neljast eesnimest – Charles Philip Arthur George – trooninimeks hoopis viimase ning temast saab George VII. Nõnda austaks ta oma vanaisa, kuningas George VI mälestust, ning astuks kuningana sammu eemale Charlesi, Diana ja Camilla seebiooperist.
Vastuseks ajakirjanduse selleteemalistele aruteludele teatas Walesi printsi kantselei paar aastat tagasi, et ametlik otsus tehakse nimeküsimuses alles siis, kui seda reaalselt vaja läheb.
 


Kolm põnevat fakti

  • Prints Charles on esimene Inglismaa troonipärija, kes sai hariduse koolis, teiste laste seltsis, mitte aga eraõpetajate käe all.
  • Charles on vanim Walesi prints alates ajast, mil Inglismaa troonipärijad seda tiitlit kandma hakkasid.
  • Charlesi lemmiklaulja on kähedahäälne kanadalane Leonard Cohen.