Tühi leht – tabula rasa. Joonistusplokk on äärest ääreni täidetud tühjade, valgete lehtedega, millel kooliõpilane saab oma visioone ja kunstiannet rakendada. Olgu tegu värskelt pliiatsit taltsutama õppinud algklassilapsega või juba kunstigümnaasiumis krokiid õppivad noorega, on joonistusplokk talle asendamatu kaaslane. Akvarellpaber ei lase vesivärvidel voolama hakata ning lubab noorel kunstihingel värvi juhtida just sinna, kuhu vaja. Värvilised paberid ja kartong sobivad esimese klassi õpilastele käsitöötunnis lõikamise-kleepimise harjutamiseks. Kõik vajalikud joonistus- ja akvarellplokid ning värvilised paberid leiad siit!

Noore kunstniku esimene tööriist on pintsel. Pintsli abil muutuvad paletil olevad vormitud värviplörtsud paberil kauniteks kujutlusteks, väljendades kooliõpilase fantaasiat ja kunstiannet. Rahva Raamatu valikust leiate koolilastele väga sobivaid pintsleid, mis on kokku pandud mugavateks pintslikomplektideks. Komplektidest leiate õpilasele vajalikke vesivärvidega (ehk akvarellidega) maalimiseks mõeldud pintsleid ja ka guaššvärvipintsleid. Pakkides on olemas ka ümarad ja lapikud pintslid, mille suurused sõltuvad väikese kunstniku soovidest ja vajadustest. Valikust leiate kunstitunniks ka värvipaleti, veetopsi ning kilest põlle, mis lapse riided plekkideta hoiab.

Kooliõpilaste kunstitundidesse kasutamiseks mõeldud guaššvärvid on paksud vesilahustuvad värvid, mis katavad kasutatava pinna (paber, kartong, papp vm) ühtlase kihina. Guaššvärvide valimisel tasub silmas pidada erinevate toonide arvu ning guaššvärvide kuivamiskiirust. Hea guaššvärv, mille konsistents meenutab topsi sisse vaadates paksu hapukoort, sobib kunstitunnis nii paberile kui ka kartongile maalimiseks.

Vesi- ehk akvarellvärvid kuuluvad iga algkoolilapse seljakotti. Hea akvarellvärv – mille toon on karbis läikiv, mitte tuhm – aitab juba esimese klassi lastel arendada oma käelist oskust ning tundma õppida maalimise põnevat maailma. Rahva Raamatu vesivärvivalikust leiad tuntud Vene kvaliteediga vesivärve, akvarelle, mille karp sisaldab ka paletti ning suurematele ka akvarellpliiatseid ja -kriite.

Õlipastellid ja rasvakriidid on head abimehed nii väiksematele kui ka suurematele koolilastele. Kriidid on tarvilikud nii esimese klassi õpilase ranitsas kui ka põhikooli kunstitunnis. Siit valikust leiab nii algkoolilastele sobilikke mittemäärivaid kriite kui ka vanematele kunstisõpradele suunatud õlipastelle, mille 24 värviga hästi sulanduvad kriidid võimaldavad noorel kunstnikul end kaunite värvidega välja elada.

Mis oleks maailm ilma värviliste pliiatsite või vildikateta? Kõik värviraamatud oleksid ühtviisi harilikhallid ... Kunstitundidesse lisavad värvi nii klassikalised värvipliiatsid kui ka pisikesed minivärvipliiatsid. Klassiruumi toob lisapõnevust ühte pliiatsisse peitunud mitu värvi ning väikestel käekestel aitavad paremini jooni vedada ergonoomilised pliiatsid, millel erivariandid nii vasaku- kui ka paremakäelistele lastele. Esimesed viltpliiatsid toodi patendiametisse aastal 1910. Sellest ajast peale on vildikate arendus teinud suuri muudatusi. Algkoolilapse koolitarvete ostmisel saab valida nii ümmarguste kui ka kolmnurksete (millest viimased aitavad väiksematel koolilastel õiget käekuju hoida), tavaliste ja mahapestavate kui ka erinevate kujundustega viltpliiatsite vahel. Suure valiku värvipliiatseid ja vildikaid leiad siit!

Harilik pliiats on üks imepärane asi – ükskõik kui viltu esimesed tähed end veavad, on hariliku pliiatsi tehtud joont alati võimalik kustukummiga olematuks teha. Harilik pliiats on sõbraks nii kirjutama õppijale kui ka vanemale õppurile, kes kaunist käekirja harjutab. Samuti pole harilikust pliiatsist paremat kaaslast kunstitundi, kus ta teeb suure töö ära juba enne pintsli kätte võtmist. Siit nimekirjast leiad nii erineva pehmusega harilikke, mis just kunstitundi sobivad, kui ka ergonoomilisi, väiksele käele sobivaid pliiatseid, millega tähti vedada. Kindlasti tasub hariliku valimisel lähtuda ka sellest, kas õppur on vasaku- või paremakäeline. Lisaks leiad siit valiku pliiatsitopse, kus kõiki oma tarbeid mugavalt koos hoida.

Plastiliinid ja voolimismassid on käelise osavuse arendamisel asendamatud. Lisaks sellele, et nendega mängimine on lõbus, õpivad väikesed näpud niiviisi peenemat motoorikat ning nende omanikud loomisrõõmu. Algklasside kunstitundidesse sobib kõige paremini mitmevärviline, kergesti voolitav plastiliin, mille seltsi sobivad ka voolimisnoad ning voolimisalus. Väljaspool kunstitundi käelise osavuse harjutamiseks sobib plastiliiv, vanematele kunstihuvilistele aga voolimissavi, millest loodu jääb püsima pikemaks.

Käärid peaksid leiduma iga algklassilapse pinalis. Esimese klassi õpilasele sobivad enim ümardatud otsa ning kummiga kaetud käepidemega käärid, mis hoiavad last endale haiget tegemast ning arendavad käelist motoorikat. Käärid peaksid alati vastama sellele, kas laps on parema- või vasakukäeline. Alternatiivina võib kasutada universaalkääre, mis on mõlemakäelistele lastele käes mugavad.

Liimipulk aitab väiksematel koolilastel kergesti kontrollida, kui palju liimi kleepimiseks tarvis on. Eriti lihtsaks ja mugavaks teeb kleepima õppimise roosa jäljega liimipulk, mis aitab õpilasel täpselt jälgida, kui palju liimi on juba paberile kantud. Kuivades muutub liim taas läbipaistvaks. Kuigi vanematele kooliõpilastele sobivad ka vedelad liimid ning kleeplindid, eelistatakse lihtsuse ja mugavuse tõttu tihtipeale siiski üht head liimipulka pinalis hoida. Eriti mugavad on kolmnurksed liimipulgad, mis ei veere laualt maha, ning liimipulgad, mille liimi on veel mõnda aega pärast kleepimist võimalik sättida.

Valiku erinevaid liime leiad siit! Mis kinni ei jää, saab kinni liimitud (või kleeplindiga kleebitud).
Kõik vajaliku kooliks leiad siit!

Jaga
Kommentaarid