Mõndasid džäss heidutab - ei saa aru, teisi hirmutab luule - kauge ja mõistetamatu. Muusik Ivi Rausi soovitab igal juhul minna seda kontserti kuulama, sest iga kogemus rikastab. Sellelaadne kontsert ei jäta iialgi külmaks. Luuletaja Jaan Malini sõnul naudib seda eeskätt üle keskmise avatud inimene, kelle mõtlemist ei valitse mõttelaad „nii ei sobi”.

Nüüdismuusikafestivali World Music Days raames mai alguses toimuval kontserdil „Džässi spektrid” astub üles improvisatsiooniline kooslus ARFA, kuhu kuuluvad Laura Põldvere, Ivi Rausi, Mart Soo, Roomet Jakapi ja Jaan Malin aka Luulur.
Mart Soo

Nendele viiele omamoodi põnevale isiksusele meeldib improviseerida. Kava panid kokku kõik esinejad ühiselt, aga selle kondikava tegi luuletaja Jaan Malin, kes on üks rahvusvaheliselt tuntumaid eesti luule esitajaid, olles osalenud rohketel poetry slam’idel Euroopas. Luulur käsitleb luuletekste tähenduslikult ja seab esikohale kõlavärvi. Inglise keeles kutsutakse seda sound poetry'ks.

Ivi Rausi on tuntud eelkõige jazzimaailmast, Laura Põldveret teatakse aga kui omanäolist ja julget eksperimenteerijat nii popis kui ka jazzis. Neid iseloomustab otsimine ja julgus katsetada. Vokaalne võimekus mängida häälega, lubades endale hulganisti erinevaid tämbreid, ehmatab nii mõnegi toolil tukkuja üles. Nad julgevad olla laval need, kes nad parasjagu soovivad olla, eiramata mõnusat rütmikat gruuvi ja kaunist meloodikat.

Roomet Jakapi on improviseeriv filosoof, kes eksperimenteerib oma häälega ja naudib seda piirideta eksperimentaalset vabadust, töötades igapäevaselt sügavatähenduslike filosoofiliste tekstide maailmas. Tõelise kontrasti kehastus.

Mart Soo on üks Eesti jazzi tugisambaid. Tema kohta võib öelda - üks noot ütleb rohkem kui tuhat sõna. Tegemist on Eesti ühe geniaalseima improvisatsioonilise kitarristiga, kes ei räägi palju, kuid kui ütleb, siis on selles midagi, mis puudutab.

„Mulle meeldib ütlemine, et üksi jõuad kiiremini, aga koos jõuad kaugemale. Koosloomine on üks ütlemata põnev protsess,” tõdeb laulja Ivi Rausi. „Tuntud lugusid meie repertuaarist ei leia, küll aga saab meie kontserdile tulija kuulda palju uut muusikat, tundmatuid lugusid, mis panevad mõtted ja fantaasia tööle ning tulemuseks on põnevad rännakud oma mõttemaailmas,” selgitab Rausi.

Taoline projekt – kus muusika ja luule koos – ei ole esmakordne. Nad on kõik omavahel ühel või teisel moel kokku puutunud ka varem. „Meie Lauraga tegime mõned aastad tagasi improvisatsioonilise kava Jüri Üdi luuletuste teemal, millega esinesime päris mitmetel festivalidel. Salvestus peaks tänaseni etv2 arhiivis tallel olema. Luule on alati põnev ja ka uudne, sest alati avastad midagi uut.”

Teatraalidest kaevuriteni
Kui kegi kõhkleb ja arvab, et jazz-muusika ja luule kooslusest on keeruline aru saada?
„Mulle tundub, et tihti loovad muusikud ise selle "müüri" enda ümber, et see on väga "deep" ja "kontseptuaalne". Tegelikkuses tuleb lõpuks ikka välja, et kõik on lihtsalt inimesed ning vajavad ellujäämiseks vett, toitu, katust pea kohale ning kõigele lisaks armastust - hoituse tunnet. Mulle meeldib siinkohal tsiteerida Albert Einsteini, kes on kunagi öelnud, et kui inimene suudab kõige keerulisemad asjad sõnastada lihtsalt, siis ta on asjast aru saanud. Arvan, et muusikas kehtib sama reegel,” selgitab Rausi.

„Minu meelest pole absoluutselt üheski loomingulises koosluses midagi a priori hirmutavat. Mõni kooslus võib olla harjumatu, aga harjumatud ja harva esinevad kooslused on enamasti kas üllatava sünergeetilise laksuga või mõjuvad kummastavalt ja humoorikalt,” julgustab Malin. „Isiklikult ootan võimalikult erinevate valdkondade inimesi: teatraalidest IT-inimeste ja kaevuriteni.”

„See ei peagi olema absoluutselt kõikide jaoks. Mõni inimene ei lähe technofestivalile, teine ei armasta poppmuusikat. Aga võiks meeled lahti hoida ja tulla kuulama. See annab võimaluse lahkuda uue ja põneva emotsiooniga,” ärgitas Põldvere. „Tänu sellistele vormidele tekivad uued koosseisud ja uued kõlad. Luule inspireerib muusikat. Ja vastupidi,” lisas Laura Põldvere.
Laura Põldvere

Jazz on täis kõike - uut ja üllatavat, vana ja tuttavat. Sõltub, mida kuulata. Sellel kontserdil saab kogeda kõiki emotsioone. See ergutab igat närvirakku. Rausi julgustab kogema midagi uut. Miks? „Sest iga uus kogemus ergutab meie meeli ja närvisüsteemi. Selleks, et püsida terve ja omada erksat vaimu, tuleb ennast igapäevaselt üllatada ning meie kontsert on selleks suurepärane võimalus,” räägib Rausi heatujuliselt.

Rohkem infot leiate Eesti Muusika Päevad Facebookist ja festivali kodulehelt. Piletid on saadaval Piletilevis ja Fientas.

Jaga
Kommentaarid