Koroonaviiruses ei ole jäänud puutumata ka kirikud, mis ülestõusmispühade eel tühjana seisavad. Urmas Viilmaa rääkis "Ringvaates", et tunne on küll teistsugune, aga on vahe, kas ta peab altari ees üksi palvuse või veebikaamera juba käib ning selle taga on veel rohkem inimesti, kui tavaliselt kirikus.

"Ma arvan, et meie kirikule on see olnud nüüd ka õnnistus, sest selline innovatsiooniline hüpe on tulnud. Aga me ei tohi loomulikult hüpata kiiremini kui meie vanem põlvkond järele jõuab. Me peame kogu mõtlema ka nendele, kes ei ole nii internetisuutlikud," rääkis Viilmaa.

Peapiiskop rääkis, et eriolukorra alguses oli tema telefon "punane", kuna pidi inimesi pidevalt lohutama ja neile nõu andma. Nüüd aga on tema sõnul olukord stabiilsem, sest inimesed on eriolukorraga rohkem harjunud.

"Aga eks on olnud erinevaid suhtumisi. On neid, kes ütlevad algusest peale, et see on ülereageerimine. Need hääled on nüüd juba vaikinud. Ja on ka neid, kes ütlevad, et me peame väga täpselt jälgima neid juhiseid, mis meile antakse," ütles ta.

Kus Jumal selle kõige ajal on? Urmas Viilmaa vastas, et Jumal on inimeste kodudes.

Miks ta lasi sellel epideemial tekkida ja inimestel surra?

"See on päris huvitav küsimus, analüüsida nüüd erinevaid katastroofe, kaasa arvatud seda epideemiat. Tegelikult on ka meie valitsus minu meelest päris kenast Püha Vaimu poolest innustatud olnud, öeldes inimestele, et püsige kodus. Sest Jumal ei levita viirust vaid inimeselt inimesele levib ta. Ehk kui me kõik püsiksime kodus, siis see viirus ei leviks," rääkis ta.

Selline mõte aga lohutab vähe neid, kes viiruse tõttu kannatanud ja surnud on. Urmas Viilmaa on sellega nõus, aga rõhutab, et iga inimest tuleb vaadata kui isiksust ja Jumala loomingut.

"Me ei tohi muuta inimesi numbriteks, statistikaks. See on loomulikult oht. Kui tuli esimene koroona surmajuhtum ka Eestisse, siis ma kirjutasin oma sotsiaalmeediasse, et me ei tohi kohe alustada loendamisega vaid tegu on ikka inimestega," sõnas peapiiskop.

Kirikud on praeguseks veel avatud ning inimesed saavad seal käia kasvõi nii palju, et süüdata küünal, palvetada ja omaette olla. Kui varasemalt kutsus kirik inimesi suurel reedel surnuaeda minema ja perekonnaliikmete haudasid külastama, siis nüüd rõhutab peapiiskop, et seda ei tehtaks.

"Püsime kodus või otsime kohti, kus teised meiega samal ajal ei kogune," ütles Viilmaa.