üle 30 hektari ulatuv maa-alune punker Vivos Europa One kuulus varem nõukogude sõduritele, kui külma sõja ajal oli sõjavarustusele peidupaika vaja, vahendab Mirror. Nüüd on punker muudetud miljoneid eurosid väärt kompleksiks, mida perekonnad eriolukorras kasutada saaks.

Punkris on võimalik üle elada näiteks lähedal juhtunud tuumaõnnetus, otse pähe langev lennuõnnetus, maavärin, relvastatud rünnakud ja palju muud.

Kompleks on jaotatud väiksemateks ühele perele mõeldud aladeks, kus on nii köök, jõusaal kui ka bassein ja teater. Kokku on kortereid 34, millest ühe hind ulatub 2 miljoni euroni. Enne korteri omaniku selgumist tehakse igale ostjale põhjalik taustakontroll.

Lisaks maa-alusele elamisele saab kasutada ka peal asuvat laohoonet, rongijaama ja kontoreid.

Punker avalikustati maailmale 2015. aastal, kui kogu kupatuse hind ulatus üle 724 miljoni euro. Ühiselt kasutataval alal on haiglas, klassiruumid, restoranid, veinikelder, pagarikoda ja sisemine telekanal.

Katastroofi korral peaksid korterite omanikud jõudma punkri lähedal asuvale lennuväljale, kust nad helikopteriga kohale toimetatakse.

Tegu ei ole esimese punkriga, mida firma Vivos sisutanud on. Nende tehtud on ka rohkem keskklassile mõeldud kompleks, mis maksab täiskasvanule kasutamiseks peaaegu 25 tuhat eurot ja lapsele veidi üle 18 tuhande euro.