27. aprillil sattus Piletilevi ja paljud kontserdikorraldajad ootamatult piletiomanike kirjadelaviini ja surve alla, pärast seda, kui kultuuriminister Lukas teatas, et sel suvel suurüritusi ei tule. Ometi puudus sel hetkel konkreetne juriidiline dokument, seega oli kõik vaid juttude tasandil, millele toetuda lõplikke otsuseid tehes keeruline, et mitte öelda võimatu.

Piletilevi oli sunnitud avaldama pahaste nende poole pöördunud inimeste survel lausa avaliku teate, et kuni pole juriidilist alust, on võimatu midagi kosta ja selgitab nüüd, et isegi selle olemasolul ei sõltu asjad neist.

Tänaseni on defineerimata, kui suur on suurüritus, mida augusti lõpuni toimuda ei tohi, ent selge on, et mais ja juunis ühtki avalikku sündmust toimuda ei saa suurusest olenemata. Juuli ja augusti piiratud võimalustega sündmuste detailide kohta võetakse vastu otsused alles mais.

Piletilevi juht Jaanus Beilmann selgitab, et Piletilevi on müünud ajavahemikku 18. mai kuni 31. august pileteid pea tuhandele üritusele. "Kultuuriminister Lukase esmaspäevbases infotunnis väljaöeldule reageeris suur hulk inimesi, kellel piletid selle vahemiku üritustele ja teatasid "Vaat nüüd minister ütles nii ja ostke mu pilet kohe tagasi."

Ta selgitab, kuidas asjad tegelikult käivad: "Tegelikkuses aga on ürituste eest vastutavad korraldajad ning Piletilevi müüb ja ostab pileteid tagasi vaid ürituste korraldajate loal ja korraldusel.

Korraldajad aga vajavad täna oma tegevuste planeerimiseks (üritustele uue kuupäeva leidmiseks või ärajätmisega seotud protseduuride teostamiseks) aega. Ja kuna ürituste ja neile müüdud piletite maht on suur, siis ei ole Piletilevil võimalik piletiostjate suurele tulvale kohe järsku personaalselt ja konkreetselt vastata."

Ta lisab, et täna saavad kõik Piletilevisse kirjutajad automaatvastuse, kus palutakse inimestel oodata ja antakse teada, et konkreetse ürituse põhine informatsioon avaldatakse selle laekumisel konkreetse ürituse infos Piletilevi kodulehel. Ta lisab, et internetist pileti ostnutele saadetakse see info e-kirjaga. "Need, kes ostnud füüsilised piletid Piletilevi müügipunktidest, peavad oma ürituse kohta otsima infot Piletilevi kodulehelt konkreetse ürituse juurest."

Beilmann palub ka olla kannatlik ja mõistlik, sest iga asi võtab aega olukorra muutudes ja nipsust ei saa midagi muuta: "Andkem korraldajatele aega oma asju seada ja loomulikult on selles korraldajatele oluliseks abiks juriidiliselt selge keskkond ehk konkreetne seaduslik alus, mille alusel korraldajad oma tegevusi ja tulevikku planeerida saavad. Ürituste korraldus on seotud paljude osapoolte omavaheliste lepingutega ja lihtsalt niisama ilma selge seadusliku aluseta ei ole korraldajatel võimalik vajalikke muudatusi planeerida ja ellu viia."

Erinevate ürituste piletiostjatele pannakse ka südamele, et enne suure hooga Piletilevisse kirjutamist kontrollitaks üle, millise piletimüügiettevõtte pilet on. "Piletilevi ei saa kuidagi aidata teistest keskkondadest pileti ostnud kliente."

Lihtsaim käitumisjuhend kriisiaja piletiomanikele on:

  • Oota Piletilevist e-kirja (kontrolli ka rämpsposti kaustu)
  • Konkreetse üritusega seotud muudatuste info avaldatakse selle tekkimisel Piletilevi.ee keskkonnas konkreetse ürituse infos
  • Võimalusel toeta artisti ja korraldajat, võttes vastu muudetud kontserdi aja või pakutava alternatiivlahenduse (Näiteks teatrite ja ka mõnede erakorraldajate puhul saame pakkuda ärajäänud või edasilükkunud ürituse piletite muutmist Kinkepiletiks, mis võimaldab soetada uue pileti konkreetse korraldaja tulevikus toimuvatele üritustele.)
  • Hoidkem ja austagem üksteist – praegune viirusekriis ja sellest tulevad kannatused ei ole meist kellegi süü

Kindlasti on paljudele küsijatele abiks erinevad korduma kippuvate küsimuste keskkonnad, soovitab Beilmann otsida ka vastuseid nii Piletilevi KKK lehelt SIIT, kui Kriis.ee lehelt SIIT.

Kui pärast eelneva lugemist on sul ikka veel küsimusi, postita oma küsimus allolevasse vormi, vajutades "Kirjuta kommentaar". Toimetaja vaatab üle ja edastab saabunud küsimused Piletilevi juhile ning hakkab saabunud vastuseid postitama allolevasse vormi koos vastustega.