Briti kuningakoja tuntuim ja tõenäoliselt ka informeerituim biograaf Andrew Morton - kes muuhulgas paljastas 1992. aastal Diana ja Charlesi mokkaläinud abielu ja kirjutas ka legendaarse raamatu “Diana tõeline lugu” - on välja paisanud seisukoha, mis rojalistidest britte sügavalt šokeeris.

Kuniganna, nagu kõik teavad, peaks olema kuninganna oma surmani. Nii see lihtsalt on, ja on alati olnud.

Andrew Morton väidab aga nüüd, et kuninganna Elizabethi valitsusaeg on tegelikult juba läbi ja krooniröövliks on koroonaviirus.

“Koroonaviirus on teinud monarhiale rohkem kahju kui Oliver Cromwell,” ütles Morton The Telegraphile. (Taustaks neile, keda pole ajalugu väga huvitanud: Cromwell oli sõjaväelane ja poliitik, kes kogu Briti impeeriumi ajaloos ainsana suutis pooleks sajandiks kukutada monarhia ja kehtestada vabariigi.)

Morton avaldas, et kuninganna Elizabeth II, kes on juba 94-aastane, võib viiruseohu tõttu jääda veel kuudeks eneseisolatsiooni ja loobuda kõigil esindusüritustel käimisest. Kuid mis ülesandeid siis veel eakale monarhile üldse jääb? Kui teda ka näha pole, ja ta elab tagasitõmbunult Windsori lossis, on ta siis veel üldse kuninganna, küsib Morton.

“Mul on kohutavalt kahju, kuid ma tõesti ei näe, kuidas kuninganna saaks oma tööd jätkata. Covid-19 ei kao niipea kuhugi, see jääb meiega kuudeks ja aastateks. Oleks liiga suur nakatumisrisk, kui kuninganna hakkaks taas inimestega kohtuma,” selgitas Morton Telegraphile. “Jõhker tõde on see, et tema valitsusaeg on põhimõtteliselt läbi.”

Buckinghami palee avalike suhete osakond on tunnistanud, et kuninganna ainsad töökohustused praegu on kord nädalas toimuvad telefonikõned peaministriga ja igapäevaselt läbivaatamiseks saabuv karp valitsusdokumentidega. Ka perekonnaga suhtleb monarh praegu peamiselt telefoni-ja videokõnede kaudu.

Buckinghami palee jääb tänavu suveks suletuks, ei toimu ühtegi üritust ja midagi sellist pole juhtunud 27 aastat.

Kuninganna Elizabeth pole olnud kunagi varem nii kaua oma ametlikest kohtumistest ja esinemistest eemal ja troonil on ta olnud tervelt 68 aastat.