"Ühe hooaja äraütlemised neelad alla, ehkki see oli hirmus. Käesolev hooaeg – 2020/2021 – tuleb samuti raske. Siiralt loodan, et vähemalt järgmine on parem. Sellist asja, et kultuur pannakse pausile, ei olnud Euroopas isegi teise maailmasõja ajal. See, mis siin toimub, ajab ausalt öeldes nutma," kirjeldas Lauri Vasar olukorda Saksamaal.

Lauri Vasar on juba aastaid laulnud nii Prantsusmaal, Saksamaal ning Austrias jne. 2004. aastal Austrias esinedes kukkus ta kokku. "Järsku ei saanud enam hingata. Süda hakkas hirmsasti taguma ja silme eest läks mustaks. Oma stseeni sain ära lõpetada ja alles lava taga kukkusin kokku," kirjeldas Vasar ooperiteatris juhtunut. Kiirabi viis laulja kohe haiglasse, kust ta õnneks sama päeva õhtul koju lubati.

Laulja kokkukukkumise põhjustas kõrge vererõhk. “Mul oli juba esmaspäeval terve päev imelik olla. Nõrkus oli suur,” meenutab 34aastane Lauri Vasar. “Lootsin, et tervis paraneb, ja läksin ikkagi lavale. Kui halb hakkas, arvasin, et viskan ennast korraks lava kõrvale pikali, et küll läheb üle. Aga ei läinud,” räägib Vasar.

Linzi teatris on iga etenduse ajal saalis ka arst. Nähes, et solistiga pole kõik korras, läks tohter kiiresti lava taha. “Ma ei saanud üldse hingata ja silmad olid mul ilmselt pahupidi juba. Ta mõõtis mul vererõhku. 240 on minu kohta ääretult kõrge,” meenutab Vasar.

Kutsuti kiirabi, mis viis laulja haiglasse. “Seal arvati, et on südameinfarkt, kõik sümptomid näitasid seda. Jumal tänatud, nii hull asi siiski ei olnud,” on Vasar rõõmus. “Ajataju kadus ära. Ise mõtlesin, et olin 10 minutit pikali, aga tegelikult oli see juba ligi kaks tundi kestnud, kui ma nii enam-vähem aru sain, mis juhtus,” muigab laulja, kes peab kokkukukkumise põhjuseks liigset koormust. “Laulmine ise ja lavale minek üldse nõuavad väga palju energiat ja kokkuvõtmist. Organism oli nõrk, järelikult ei pidanud vastu.”

Miks Vasar kehvast enesetundest hoolimata siiski lavale läks? “Olen selle rolli peal üksi ja ei saa nii lihtsalt etendust ära jätta,” põhjendab ta.