1. august: President einestas salapärase daamiga

Läti uudisteportaal Kasjauns.lv kirjutas 1.augustil, et president Toomas Hendrik Ilves lõunatas Riias tundmatu daami seltsis. Paar nädalat hiljem selgus, et salapärase naisterahva näol on tegemist ei kellegi muu, kui Läti kaitseministeeriumi riikliku küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juhi Ieva Kupcega. See oli esimene kord, mil Ilves Kupcega avalikkuse silme ette sattus.

11. september: Saabumine Arvo Pärdi juubelile

11. septembril saabus president kõigi pealtnägijate üllatuseks Arvo Pärdi 80. juubelisünnipäeva kontserdile Ieva Kupcega koos. Kohale sõideti Ilvese esindusautoga ühiselt, masinast väljudes hoiti aga tagasihoidlikult distantsi, aeg suhte avalikustamiseks ei olnud veel küps.

19. september: Ilves ja Kupce jalutasid Viljandis

Kupce veetis Eestis aega veel ka 19. septembril, mil ta koos Ilvesega Viljandi Music Walk festivali külastas. President postitas muusikalisest jalutuskäigust Facebooki foto, millel (jälgede segamiseks?) poseeris lisaks Kupcele ka muusik Vaiko Eplik.

3. detsember: Ilves juba kihlatuga oma kogumikplaadi esitlusel

Viimane avalik hetk Ilvese ja Kupce loost leidis aset 3. detsembril, mil president saabus kinno Sõprus oma nooruspõlve lemmikpaladest kokku pandud kogumikplaadi esitlusele Kupcega käsikäes. Ilves tutvustas naisterahvast kõigile olulistele sõpradele-tuttavatele, pühendas talle oma DJ-seti avaloo ning kutsus naise lisaloo ajal tantsule.

7. detsember: Presidendi kantselei teatab kihlusest

"Jah, Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce kihlusid novembri keskpaigas. See oli nende isiklik otsus, ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese kui Vabariigi Presidendi ametiülesannetega," kinnitas Publikule presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam, kui palusime kommentaari plaadiesitlusel Ieva Kupce sõrmes säranud sõrmuse kohta. Pulmapäev Sildami kinnitusel veel teada ei olnud.

7. detsember: Evelin Ilves ja Iivi Anna Masso reageerivad

Kihlumisuudisele reageerisid nii presidendi eelmine abikaasa Evelin Ilves kui ka tema endine nõunik Iivi Anna Masso. Evelin Ilves avaldas Facebookist postituse, kus vihjas, et just suhe Kupcega võis lahku ajada ka tema abielu presidendiga. "Kuna minult on tänase riigipea kihlust puudutava uudise kohta nii palju päritud, usun end võlgnevat ühe koondkommentaari: Mul on hea meel, et see uudis avalikuks sai, sest see on vastus nii paljudele küsimustele, mida minult on viimase 7 kuu jooksul päevast päeva meedia ja tuttavate poolt küsitud, ent millele ma olen vastamata jätnud. Alates näiteks sellest, et: "Mis sind sinna katusele ajas?" ja lõpetades: "Miks te ikkagi lahutasite?"," kirjutas Evelin Ilves.

Masso avaldas Nihilistis pika artikli, kus süüdistas presidendi kantseleid enda Kadriorust välja puksimises ja kuulujuttude levitamises, nagu olnuks Massol suhe presidendiga. Masso avaldas ka, et Kupcel on ka üks noorem laps, kellest seni pole räägitud. Päev hiljem kinnitas kantselei, et Kupce kasvatab tõepoolest lisaks 13-aastasele pojale ka 2-aastast tütart, kelle isa on surnud.

12.detsember: Ilves ja Ieva lustivad Riias jõuluturul

President Toomas Hendrik Ilvest nähakse koos oma lätlannast kihlatu Ieva Kupcega (tulevase Ieva Ilvesega) Riia jõuluturul lustimas ja hästi aega veetmas, nagu armunutele kohane. Ühel pildil on näha ka, et Ieval on süles tema väike tütar.

12. detsember: Ieva Kupce esimene intervjuu

Ieva Kupce annab intervjuu Läti Delfi peatoimetaja Ingus Berzinšile, usutlus ilmub täismahus ka LP-s. Kupce kirjeldas, et tunneb Ilvest ammu, kuid lähedane suhe tekkis möödunud suvel. "Sel suvel oli minu elus selline hetk, kui olin lastega üksi. Toomas oli üksi. Pärast väga intensiivset ning rasket tööd Euroopa Nõukogus, mis puudutas küberjulgeoleku küsimusi Läti eesistumise ajal, võtsin kaks kuud puhkust. Ka Toomasel oli suvel vabam periood. Pole saladus, et tema kodutalu asub Läti piiri lähedal. Side kahe vaba inimese vahel, keda ühendavad professionaalsed huvid, viis kohtumisteni. Suve edenedes veetsime tihemini aega koos. Saime aru, et need väärtushinnangud, mis meid professionaalses plaanis ühendavad, ühendavad ka inimlikus plaanis. See aeg viis meie suhte teise dimensiooni."

19. detsember: Presidendi armastusavaldus lätlastele ja Ievale

President Ilves tutvustas oma lemmiklugude plaati Riias. Lisaks plaatide keerutamisele ja nostalgiameres seilamisele kuulutas Ilves puhtas läti keeles enda armastust Ieva vastu kogu peorahvale. "Ma armastan Lätit ja ma armastan Ievat!" hõiskas armunud riigipea.

Mõned päevad hiljem ilmus ETV eetrisse reklaam presidendi aastalõpuintervjuust, kus Lauri Hussar küsis: "Härra president, öelge, kes on see naine teie kõrval?"

President Ilves vastas: "See on naine, keda ma armastan."

27. detsember: Presidendi kantselei kinnitab peatset abiellumist

Toomas Hendrik Ilves abiellub kihlatu Ieva Kupcega juba 2. jaanuaril, kinnitas presidendi kantselei. "Me kinnitame, et 2. jaanuaril toimub president Toomas Hendrik Ilvese ja Ieva Kupce laulatus ja nende mõlema palvel ja soovil toimub see kitsas perekondlikus ringis," sõnas presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam. "See toimub Eestis," lisas ta.

Vaata ka: President Ilves abiellub järgmisel nädalal