Tiit Ojasoo vastu tehtud süüdistused

Kaks aastat tagasi lahvatas skandaal, kus teatri toonast juhti Tiit Ojasood süüdistati peksmises. 2016. aasta 14. jaanuari õhtul läks Ojasoo teatri sisehoovis kallale ühele näitlejannale, keda ta peksis korduvalt käte ja jalgadega. Eest Päevalehele antud kirjelduste järgi oli peksmine väga intensiivne ja näitlejanna oli lõpuks pikali maas. Ka kaamerasalvestused kinnitavad kannatu ja pealtnägijate ütlusi.

Tiit Ojasoo

Pärast skandaali avalikustamist sama aasta suvel astus Ojasoo teatrijuhi koha pealt tagasi.

104 alkirja Ojasoo vastu, mis peaaegu maksid Urmas Reinsalule ministrikoha

Kuid Ojasoo kannatused süüdistuste pärast ei lõppenud juhikohast loobumisega ja avaliku vabandamisega. Pärast seda, kui avalikustati, et NO99 lavastab suure iseseisvuspäeva etenduse, koguti allkirju, mille andjad tauniti näitlejanna kallal vägivallatsenud NO99 lavastaja Tiit Ojasoo kaasamist EV 100. aastapäeva vastuvõtu kunstilise programmi loomisse.

Urmas Reinsalu

Millegi pärast nägi justiitsminister Urmas Reinsalu vajadust kirjutada allkirja kogujate vastu arvamuslugu Eesti Päevalehte. "Kuulge kurjakirjutajad, muidugi saate hüsteeriaga solkida vabariigi aastapäeva ja Ojasoo elu ära! Aitab! Lõpetage kanakarja kambakas!" kirjutas minister, kes kahetses oma kirjas ka seda, et Ojasoo juhtumi valguses naistevastase vägivalla hukka mõistis.

Reinsalu küll vabandas ja kahetses oma öeldut aga sellest paljude jaoks ei piisanud ning nõuti, et ta taanduks ministrikohalt.

Lavastus "Savisaar"

Savisaare-teemaline muusikal on kindlasti pärast “Ühtset Eestit” enim tähelepanu pälvinud lavastus. See antiiktragöödia sugemetega lavastus tõukus küll skandaalsest Keskerakonna liidrist ja toona Tallinna linnapea ametipostil kangutamatult istuvast Edgar Savisaarest, ent lavastus polnud tegelikult üldse temast — Savisaar oli pelgalt näide sellest, kuidas antiiktragöödiatest tuttavad valikud, karakterid ja saatused kehtivad tänapäeval ühes Vabaduse väljaku ääres punastest tellistest hoones (Tallinna linnavalitsus toim.).

Ka politsei tegi NO99-le ettekirjutuse lavastuse "Savisaar" tänavareklaame muuta. Nende arvates oli tüki tänavareklaamide näol tegemist poliitilise välireklaamiga keeluajal. Teater eitas toona süüdistusi kategooriliselt.

NO75 "Ühtne Eesti"

“Ühtne Eesti” oli Teater NO99 loodud fiktiivne poliitiline liikumine, mis õnnestus nii hästi, et suur osa avalikkusest käsitles seda reaalse poliitilise jõuna. Eksperimentaalne 44 päeva kestnud poliitiline projekt kulmineerus 2010 mais Saku Suurhallis toimunud “Ühtse Eesti” suurkoguga ja küttis omal ajal nii palju kirgi, et vahepeal muust ei räägitudki!

Ühtne Eesti

“Ühtsest Eestist” kasvas välja ka mitu märgilise tähendusega väiksemat osa, millest populaarsemateks on näiteks näitleja Andres Mähari unustamatu monoloog “Käi perse!” ja Lenna Kuurmaa esitet lugu “Eesti, oh my god”.

Presidendi vastuvõtu jaoks eraldatud raha kasutamine

Enne kui NO99 teatri poolt loodud tükk üldse rahva ette jõudis, sattus rahva pahameele alla see, et kokku läks film maksma lausa 300 000 eurot. Kui 170 tuhat sellest kulus filmi "NO31 Teekond" valmimisele, siis muud suuremad kuluartiklid olid ERMi maja ümberehituskulud ehk tehnika ja dekoratsioonide rent ja paigaldus (ca 65 000 eurot), Vabariigi aastapäeva vastuvõtu õhtused esinejad (ca 9000 eurot), majutus ja transport (ca 4000 eurot), ning ERMi maja ümbrust kaunistanud 100 lõket (ca 5000 eurot).

Paljude meelelahutusäri eksperide hinnangul oleks sellise summa eest saanud teha palju paremat esitust, eriti vabariigi 100. sünnipäevaks. Hendrik Toompere seenior ütles pärast filmi nägemist: "Sellise raha eest on tehtud mitu täispikka mängufilmi. Ja selliseid, mis mujal auhindu korjanud."

EV100 etenduse negatiivne järelkaja

Selle aasta 24. veebruaril ootasid paljud Eesti inimesed hing kinni NO99 suurte rahade eest tehtud tükki. Leidus ka inimesi, kellele tõesti meeldis nende tehtud linateos, tegid suuremat kisa siiski kodanikud, kelle arvates oli selline asi täiesti kõlbmatu Eesti 100. sünnipäevaks.

"Kui 2aastane tütar karjub iga hetke tagant: "Emme kardan! Koll on... Emme ei taha, ei taha ..." Ja osa perest ei saa istuda kaetud laua taga ... Siis midagi on valesti," ütles tüki kohta endine miss Kristiina Heinmets-Aigro.

Filmitegija Kadri Kõusaar ütles filmi kohta: "Praegu on natuke nii, et püha lehm (teater) eksles filmi karjamaale, ja samas korralikku filmi, mida näiteks nüüd festivalidele saata, või mis siis kodumaal kinosid täidaks, ju ei ole."

Presidendikantselei ei soovinud teatri poolt tehtud tükile hinnangut anda.

Publikunumbrite suur langus

Enne lõpliku lõpetamist vaevles NO99 mitu aastat suurtes kahjumites. NO99 külastatavus on viimasel kahel aastal järsult vähenenud. Kui 2015. aastal anti 170 etendust ja piletiostjaid oli 40 665, siis aasta hiljem suundus teatrisse kultuurielamust saama vaid 23 331 inimest, etendusi anti 135. Aastal 2017 langes külastajate arv veelgi, 19 016-ni.

Sel kevadel tuli lõpetada ka teatri kohviku töö ning koondada tuli töötajaid. "Kuid suurusjärguna on kärpimisel 15 inimese töökohad, kellest pooled on seotud meie kohvikuga ning ülejäänud teatri tehnilise, halduse ja administratiivse poolega. Teatri kunstiline koosseis jätkab muutusteta," kirjutati teatri Facebooki lehel.