1. Kuidas alustada normaalse söömisega?

Kõigepealt unusta ära kõik dieedid ning lõpeta igasugune piiramise strateegia, kuna see käivitab Sinus automaatselt soovi midagi mittevajalikku süüa. Loo endale esialgu söömise harjumus. Lepi endaga kokku toidukordade arv ja kellaajad, millal sööd ning samuti koht, kus seda teed. Näiteks määrad endale 3 toidukorda ja ühe vahepala. See näeks välja nii: hommikusöögi sööd kodus kell 07:30. Kuna teame, et mõistlik oleks toitainete imendumise kohaselt järgmine toidukord planeerida 4h hiljem, siis peaks teine toitumisülesanne olema planeeritud kella 11:30 peale. Seejärel on vahepala kell 15:30 ning õhtusöök umbes 19:00. Kui see plaan on paigas, siis vaata üle, kus Sa neid toite kavatsed süüa. Hommikusöök ja õhtusöök toimuvad eeldusel kodus. Lõunasöögikohtades saad vaadata üle menüüd, kuhu einestama minna ning planeerida need nädala kaupa. Vahepalad võtad võimalusel töö juurde kaasa ja kõikide tööpäevade omad korraga, et nende söömise tõenäosust tõsta.

2. Mida nendel toidukordadel süüa?

Esiteks tuleb hoida oma menüü lihtsana, sest peamiseks põhjuseks tuuakse oma nigelatele toitumisotsustele ajapuudus, millest kujuneb olukord, kus ei suudeta oma toitumisharjumusi muuta või säilitada. Järgi oma toitumises, et toiduvalik oleks mitmekesine ja võimalusel valmista ise süüa. Võimaluse puudumisel pööra tähelepanu toiduainete valikule. Eelista puhast toitu, kotleti asemel vali puhas saadus, väldi paneeringuid, kastmeid ja õlis pikalt küpsenud või hoitud toite.

· Hommikusöök võiks olla süsivesikuterikas, kuna öösel on keha taastamisprotsesside käigus leidnud kogu vabale energiale rakenduse ning organism ootab uute toitainete saabumist. Parimad hommikused süsivesikuallikad on kõik teraviljasaadused. Näiteks puder, mida võiks rikastada seda kiudainetega – hästi sobivad linaseemned, kaerakliid, chia- ja seesamiseemned. Valguallikaks sobiks midagi loomse päritoluga nagu muna, kala või lihasaadused.

· Lõunasöögilauas jälgi, et taldrikule saabuvate toitude hulgas oleks esindatud süsivesikud (tatar, kinoa, kartul, täistera makaron), mille juurde oleks lisatud juurvilju nagu peet, porgand, oad, kapsalised. Valkudena sobib kõik alates piimasaadustest kuni lihani, kuid oluline on nende võimalikult vähene töötlemisaste. Magustoiduks sobib hästi mõni puuvili: pirn, õun, apelsin, greip või banaan.

· Vahepalaks sobib hästi mõnus ja lihtne eine nii sisuliselt kui ka praktiliselt, kasvõi õun kreeka pähklitega.

· Õhtusöögil üllata ennast millegi kergega, näiteks sobivad hästi kalasaadused salati või juurviljadega. Samas ei pea sealt puuduma ka läätsed või tugev süsivesik.

Proovi vältida toidukordade vahel näksimist ning energia sisse joomist joogina, kui tegemist ei ole spordiga seotud vajadusega.

3. Mida teha, kui keegi kutsub lõunale ja või õhtusöögile

Seda ei pea kartma, ühest söögikorrast ei võida ega kaota midagi. Võimalusel nautige seda, mida pakutakse - eriti, kui tegemist on restoraniga, kus toidud ongi pigem maitseks kui suureks söömiseks. Proovige pigem vaadata, et alkohol ei oleks domineeriv.

4. Kuidas peaks käituma rootsi lauas?

Reisid ja vastuvõtud viivad meid tihtilugu olukordadesse, kus luuakse tingimused, mis päädivad pikkade toitu täis laudadega. Samas on valdav soov ka kõike proovida. Siin tuleb appi taldrik - mitte see, kuhu pannakse praad, vaid see väiksem, kookide ja suupistete oma. Reegel on lihtne: laduge see kõikide soovide kohaselt täis ning nautige, kuid uuele ringile ärge minge. Kui minna, siis võiks vastu anda samaväärse kilokalorite kulu: iga lisa taldrik või vein tähendab 5-kilomeetrist jooksuringi.

5. Mida teha, kui tekivad õhtused söömasööstud?

Tuleb vaadata peeglisse ja küsida, kas mõni toidukord on jäänud päeval ära. Kui see on juhtunud, siis tuleks säilitada rahu ning enne toidu valmimist mitte haarata kiire ampsu järele. Endale võiks haarata mingi hea joogi, milleks sobib hästi ka vesi, mis aitab natuke hoogu maha võtta. Kui aga asute sööma, siis sööge aeglaselt. Võite alustada ka magusast, kui see on planeeritud õhtusöögi osana. Kohupiim mustikatega aitab ära hoida ülesöömise ohu. Rahulik söömine aitab organismile anda signaali, et aitab, kõht on täis. Muidu tuleb see siis, kui on juba lootusetult hilja. Kui aga mõnel päeval ei õnnestu toitumist järgida hindele viis, siis alusta järgmisel päeval taas puhtalt lehelt, endale etteheiteid tegemata.

Nautige söömist!