Tartu kesklinnas Emajõe ümbruses on viimane nädal olnud märgata kerkivat suuremahulist Euroopa kultuuripealinna avatseremoonia lava. Teisipäevaks said tööd suuresti tehtud ning nüüd jätkuvad teleülekande proovid, et olla valmis reedel algavaks avapeo etenduseks, mis kannab pealkirja „Kõik on kokku üks!“.

Pea poolteist nädalat väldanud ettevalmistused on jõudnud lõpusirgele. Tartu linnasüdames Kaarsilla ning Rahu silla vahelisele Atlantise poolsele Emajõe kaldapealsele on kerkinud mastaapne vabaõhuetenduse lavaruum. Lisaks on lõplikult valminud Eesti suurimale sisevetel seilavale jõepraamile Koit ehitatud vee kohal kõrguv jõelava.

Publikule luuakse ala Atlantise vastas Vabaduse puiestee poolsel kaldal. Et etendust paremini näeks, on 35 meetri pikkusele jõepraamile ehitatud ligi 350 ruutmeetri suurune lava ja peale ehitatud platvorm. Võrdluseks, lava annab esinejatele suurema liikumisruumi, kui näiteks Vanemuise suures saalis.

„Lisaks pakaselisele talvele ja ilmataadi ettearvamatusele teeb töö keerukaks see, et alus on konarlik ning lava ulatub üle laeva äärte. Esmakordselt tehakse midagi nii suurt ühele pargasele Eestis,“ rääkis Tartu 2024 avapidustuste peakorraldaja Heigo Teder.

Etendust aitavad tervikuks siduda ja publikule võimendada hiiglaslikud ekraanid, mida on kokku ligi 240 ruutmeetri jagu. „Seda võib võrrelda viie keskmise korteri suuruse kokkuliitmisel,“ märkis Teder. Lisaks on kasutusel 640 valgustehnilist elementi, mis etenduse ajal valguskunstniku Priidu Adlase juhtimisel tööle hakkavad. Samuti on oma koha leidnud ligi sada kõlarit, et katta heliga üle 300 meetri pikkune publiku ala Atlantise vastaskaldal.