Teatavasti jõudis Soome Eurovisioni lauluvõistluse eelvooru Uuden Musiikin Kilpailu ehk UMK seitsme edasipääseja hulka ka Eesti räppar nublu koos põhjanaabrite riimimeistri Mikael Gabrieliga. Juba täna hilisõhtul selgub, kes läheb tänavu Soomet esindama Malmös toimuvale Eurovisionile.

Seni on Soome meedias avaldatud küsitlustes ja hinnangutes nublu ja Mikael Gabrieli laul „Vox Populi“ kuulunud üldjuhul esikolmikusse või olnud päris kõrgel kohal. Näiteks on neid pakutud praeguse favoriidi ehk lauljatar Sara Siipola laulu „Paskana“ järel mitmel korral lausa 2. kohale. Seega võib juhtuda, et täna õhtul läheb Tamperes rebimiseks ning iga antud hääl võib ühe Eesti populaarseima räppari Eurovisionile saatmises olulist rolli mängida.

Seetõttu uurisime üritust korraldavalt Soome rahvusringhäälingult ehk Ylelt, kas ja kuidas üldse nublu ja Mikael Gabrieli poolt hääletada saaks. Yle pressiosakonnast öeldi Kroonikale, et võistlejate poolt hääletamine on piiratud otseloomulikult vaid soomlastele ehk hääle andmiseks peab olemas olema mõne Soome teleoperaatori SIM-kaart. Samas saab hääletada ka Yle mobiilirakenduse kaudu, kuid selle tarvis on vajalik teha konto, ja konto tegemiseks on vaja omada elukohta Soomes.

Et anda mingigi perspektiiv Soome Eurovisioni eelvooru vaatamisele ja hääletamisele, siis näiteks mullu ehk 2023. aastal vaatas saadet üle 2,1 miljoni televaataja. Kokku anti toona 231 968 häält, millest 138 644 tuli Yle rakenduse ja 93 324 sõnumite kaudu. Teatavasti võitis toona Soome võitluse räppar Käärijä, kes sai rahvusvaheliselt žüriilt (nende hääled annavad kokku 25% lõpptulemusest) 73 punkti, kuid teenis televaatajatelt hämmastavad 467 punkti. Teisele kohale jäänud Portion Boys sai televaatajatelt vaid 124 punkti.

Kuigi Yle ei ole avaldanud täpset häälte arvu, mis Käärijä mullu võitmiseks rahvalt kogus, siis tehes lihtsa matemaatilise tehte ehk arvutades välja ühe televaataja punkti väärtuse häältes ja korrutades selle Käärijä saadud punktidega televaatajatelt, saame teada, et Käärijä sai publikult ja vaatajatelt kokku ligi 123 000 häält.

Nüüd, kui arvestada, et viimaste andmete kohaselt elab Soomes umbes 50 000 Eesti kodanikku, kellest ligi 40 000 on hääleõiguslikud (ehk siis täiskasvanud), siis poleks Käärijä tulemust tegelikult just väga raske üle lüüa. Piisaks igaühel vaid 2–3 hääle andmisest nublule ja Mikael Gabrielile ning võiksimegi üheskoos maikuus Malmös „Vox Populile“ kaasa hõisata.

Kes aga soovib nubluga Eestis koos pidu panna, siis juba varsti ehk 24. veebruaril toimub kultuurikatlas üritus „Aastapäeva äftekas: nublu LIVE“. Osta pilet SIIT.