1. Vanad tegijad taas võistlustules

Ivo Linna

Kui 8. novembril tänavused poolfinalistid välja hõigati, valdas nii fänne kui ka artiste ennast üllatus — tänavusest nimistust leiab küll uusi tegijaid, ent enam kui pooltel osalistel on Eesti Laulu teekond juba vähemalt korra läbitud ning nii mõnigi neist on jõudnud omal ajal edasi suurele eurolavale.

Kui poolfinaalides osalevad Daniel Levi, Hugo Martin Maasikas (artisti nimega Whogaux ehk üks kolmanik Cartoonist — toim.), Liis Lemsalu, Kerli, Rasmus Rändvee ja Janno Reim on vaid Eesti Laulu laval üles astunud, siis Elina Born, Koit Toome, Laura Põldvere ja Ivo Linna on edukalt ka Eurovisionil esinenud

2. Vinged lavasõud
Uku Suviste

Möödunud aastal rajas Eesti Laul teed varasemast erilisemate lavalahendusteni — nägime motion capture tehnoloogiat, vilkuvaid kostüüme ja lummalt kaunist face mapping’ut. Tänavu allahindlust ei tehta ning laval hakkab lausa vihma sadama ja lund tuiskama.

Kahe poolfinaali tehniliselt kõige keerukamad numbrid on Uku Suvistel, Kerlil ja ansamblil Antsud. Suviste on ilmselgelt võtnud šnitti kahest viimasest Eurovisionist. 2015. aastal tõi Rootsile võidu etteaste, kus Måns Zelmerlöwi ja tema selja taga asetseva hiiglasliku LED-ekraani vahel toimus interaktiivne suhtlus ning 2016. aastal jõudis sarnase sõuga kolmandale kohale Venemaa eurolaulik Sergei Lazarev ning Uku Suviste kasutab ära Eesti Laulu lavameistrite poolt loodud innovaatilist LED tulede seina ja kokku on pandud äärmiselt detailne number.

Üle pika ajal konkursile naasev Kerli jälgib samuti klassikalisi Eurovisioni mustreid — neljast tantsupoisist ümbritsetud lauljatar väänleb lava keskele asetatud poodiumil, laval taotakse trummi, puhub tuul ja tuiskab lund.

Etnograafilise küttebändi Antsud number on tänavuse võistlustule üks tehniliselt kõige keerukamaid, kuid ansambli ambitsioon oli suur ja ära see tehti. Kui Kerlil etteaste ajal näeb lund, siis Antsude ajal hakkab laval vihma kallama. Antsud teadsid koheselt, et kuidagi tuleb see ära teha ning õnneks leidus pundis üks andekas insener, kes nende unistuse suutis ellu viia.

Ülejäänud poolfinalistide numbrid on tehniliselt ehk lihtsamad, kuid silmailu ei jää saamata — Daniel Levi musitseerib neoonsete laserite vihus ning Angeelia mattub tossu ja imekaunite visuaalide sisse.

3. Rohkem tantsu

Eesti Laul 2017 1. poolfinaal


Tantsunumbrid on alati olnud lauluvõistluse suureks osaks ning erakordselt tantsurohke on just tänavuse Eesti Laulu 1. poolfinaal, kus nii Lennal, Laura Pritsil, Leemet Onnol, Whogaux & Karl-Kristjan feat. Maian triol kui ka Uku Suvistel on abijõud laval.

4. Veel rohkem armastust

Armastus on läbi aegade olnud laulukirjutajate suurimaks inspiratsiooniks ning oma südameasjad on muusikasse valanud ka tänavused poolfinalistid. Koit Toome ja Laura duett kõneleb näiteks kustumatust, Kerli kaksikleekide vahelisest, Uku Suviste üleloomulikust, Rasmus Rändvee keerulisest ning Almost Nautral füüsilisest armastusest.

4. Palju elektroonikat

Almost Natural

Fakt on see, et tehnoloogia kiire areng on hakanud vallutama ka kodumaist muusikatööstust — rokkimine on jäetud tagaplaanile ning detaile otsitakse üha enam elekroonikast. Teiste seas jäävad modernse helipildiga kõrvu nii Daniel Levi, Almost Natural, Uku Suviste, Angeelia kui ka Whogaux & Karl-Kristjan feat. Maian.

6. Eesti keel hakkab unustuste hõlma vajuma

Hoolimata sellest, et Urban Symphony, Ott Lepland ja Birgit Sarrap on viimastel aastatel meile Eurovisionilt just emakeelse lauluga magusa koha napsanud, kõlab igal aastal Eesti Laulul üha rohkem ingliskeelset loomingut, Kui varasemalt oli võistlustules vähemalt 5-7 eesti keelset pala, siis tänavu kuuleb seda vaid kolmel korral — Ivo Linna, Janno Reimi & Kosmose ning ansambli Antsud esituses.

7. Uued laulukirjutajad võtavad üle

Eesti kõige legendaarsemad eurolaulukirjutad on aegade jooksul olnud Sven Lõhmus, Priit Pajusaar ja Paulus-Kotkas-Laisaar trio, kui sel aastal näeme me lugude autorite seas vaid Lõhmust. Priit Pajusaar küll proovis ka tänavu võistlustulle pääseda, ent pidi uutele tegijatele alla vanduma. Paulus-Kotkas-Laisaar trio on asendanud Krieger-Rästa-Kikas tandemiga, kes olid ka möödunud aastal võidutsenud "Play" autoriteks". Tänavu on mehed kirjutanud Elina Bornile loo "In or Out".