ETV telesaates "Ringvaade" olid külas peagi ilmuva filmi "Kohtunik" peaosalised Märt Avandi ja Mait Malmsten. Näitlejad tunnistasid, et küll mitte nii väga uue filmiga, kuid ohtlike olukordi on karjääri jooksul ette tulnud ka neil.

Märt Avandi meenutas, kuidas filmi "Malev" võtetel ratsutama pidi, kuigi seda üldse ei oska. ""Maleva" filmivõtetel, kui me filmisime Ümera lahingut, siis ma pidin põgenema eestlaste armee eest. Kuna ma olin Foogt Hippolyt, siis pidin hüppama musta hobuse selga ja panema galopis mööda jõe äärt minema."

Kuigi kirjeldus on uhke, siis selle teostus sugugi nii kerge ei olnud. "See suur must täkk ei allunud minu korraldustele üldse. Samal ajal oli mul ka väga keeruline neid korraldusi anda, sellepärast, et ühes käes oli kilp, teises mõõk ja kiiver peas, nii et see pilu... mitte midagi ei näinud."

Vaevu ratsmetest kinni saanud Avandi ei jõudnud veel hingata, kui hobune juba plagama pani. "Siis kahe sõrmega hoidsin nendest ratsmetest kinni ja tegin "hou". Siis ta läks, mööda libedat porist jõe äärt, pani plagama. Siis ma mõtlesin küll, et on üsna väike tõenäosus, et ma siit eluga päasen. Surmahirm oli mul, sest ma nägin seal hobuse peal välja ka selline," meenutas näitleja ja imiteeris kontrollimatut liikumist.

Režissöör Kaaren Kaer soovis küll võtte uuesti teha, kuid Avandi polnud nõus. Kõige tipuks lõigati Ümera lahing filmist üldse täielikult välja.

Ühe ohtliku olukorra suutis meelde tuletada ka Mait Malmsten, kes tõdes, et tema kogemus on siiski vaid proovist pärit. "Ühes proovis, ühe muusikali proov, väike õuduste pood oli seal. Seal mingis tantsuproovis ma tegin põlvega mingi krõksu ja käisin vist pärast operatsioonil ka. Mingi meniski värk."