Eriskummaline on lugu aga seetõttu, et täpselt aasta tagasi liitus Anu erakonna Rohelised ridadega ning andis arvukalt emotsionaalseid intervjuusid sellest, kuidas on otsustanud kasukate kandmisest loobuda. Veelgi enam, Riigikogusse kandideerimisel kuulutas Anu, et kasukad on "vanamuttidele" ning tema soovib rohkem ajaga kaasas käia.

“Tundsime Anu Saagimi kohe ära, kui teda poemüüjaga kauplemas kuulsime. Täpset hinda ei tea, kuid tegemist võis olla umbes 300-400-eurose kasukaga. Hinna suurusjärgu vaatasime teiste müügis olevate kasukate pealt,” kirjeldab pealtnägija Kroonikale. “Saagim kauples kasukat endale kord poole odavamalt, kord 100 eurot alla. Poemüüja polnud sellega nõus ja korrutas mitu korda, et tal pole lubatud allahindlust teha. Jutuajamine ise kõlas pigem positiivselt, kuigi Anult kostusid pidevalt hüüatused nagu “mis asja?” ja “täitsa lollakad olete!"."

"Kõik see toimus naeru saatel, küll aga kuulsime ka seda, et Anu ei jäänud lõpphinnaga rahule. Pärast kõrvalpoes käimist ja sealt tagasi liikumist nägime, et Anu ostab kassas mantlit, mis oli üle leti laotatud. Kahjuks ei oska öelda, kas seal oli üks või mitu mantlit ja kas nende hulgas oli ka põhjalikult proovitud hundinahkne kasukas, kuna letil oli päris suur hunnik,” lisab ta lõpetuseks.

Anu puhkeb Kroonika pöördumise peale naerma ning heidab lõbusalt vastuseks: “Oops, I did it again!” (“Ups, ma tegin seda jälle!“ — toim.). Ma ei saa sinna midagi parata, mul tekib hormonaalne reaktsioon, kui näen läikivat karva. Kasukaid pole ma enam pärast Eestimaa Rohelised Erakonda astumist juurde hankinud, kuid käin nendega aeg-ajalt patustamas ehk selga proovimas. Nii juhtus ka Fankadelikus, kus nägin ülišeffi hundinahast kasukat."

"Hunte õnneks puurides ei piinata, vaid kütitakse metsast. Kasukat ma siiski ära ei ostnud. Karusnahku ja briljante kinkigu õrnemale sugupoolele ikka mehed!” teatab ta ning kinnitab, käsi südamel, et ostis lõpuks ainult sametist hommikumantli. “Hundikasukas oli pikalt letil ja jäi kripeldama, aga ma tõesti ei ostnud seda! Aga tingida mulle meeldib — see on nagu sport!”

Küsimuse peale, kui palju Anul kasukaid kapis ripub, tunnistab bravuuritar, et olemasolevatest rõivaesemetest pole ta suutnud siiani loobuda, kuna pole lihtsalt sobilikku soovijat leidnud. “Olen saanud palveid nii pensionäridelt kui lasteaedadest, et need neile kingiks. Ühelt lasteaia juhatajalt küsisin, milleks teile minu karvikud. “Me tahaks neist karukostüümid teha!” tuli vastus. Minu sooblist ja naaritsatest karukostüümid?!” kirjeldab Anu hirmnaljakat juhtumit.

Anu Saagim ja karusnahk käis ennevanasti kokku nagu sukk ja saabas.

Roheliste juht Züleyxa "Zuzu" Izmailova on tekkinud olukorrast veidi rabatud, ent vastab Kroonika pöördumisele siiski otsustavalt, et toetab Anu ega poolda olemasolevate asjade ära viskamist. “Ma ei tea, kas neid kasukaid on tal kodus või mitte. Mina pole Anu karusnahka enam kandmas näinud. Asjade äraviskamine pole kindlasti öko. Ringmajanduse põhimõttest lähtuvalt on põletamine kõige viimane tegu,” nendib Zuzu.

“Ma arvan, et Anu tegi õigesti, et jättis kasuka ostmata, isegi vaatamata sellele, et Fankadelikus ostetud asjad on taaskasutus. Anu kui väga tuntud inimene ja paljudele oma käitumisega eeskujuks,” teatab ta, kuid lisab siiski juurde, et hundinahkse kasuka ostmiseks ja kandmiseks pole kindlasti ühtegi õigustust, kuna tegu pole sugugi loomasõbralikuma variandiga kui seda on karusnahakasvatusest pärit loomade ekspluateerimine.

“Igal aastal tapavad jahimehed Eesti metsades pea pooled hundid. Seetõttu on meie hundipopulatsioon väike ja kehvas seisus. Hundi keskmine eluiga on ainult 1,9 aastat ja tihti tapetakse lisaks kõige noorematele ka vanemad ja allesjäänud hundikari laguneb. Järelejäänud hundid ei saa toidu jahtimisega hakkama ja lähevad lammaste kallale. Roheliste ridades juba korduvalt kandideerinud teadlane Laura Kiiroja, kes tegeleb huntide uurimisega, on öelnud, et hundid on sotsiaalselt inimesega kõige sarnasemad loomad,” avab Zuzu huntide hingeelu.