Teiste seas oli külaliste hulgas ka endine Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

Hundisilma. 05.07.2020. Edgar Savisaar pidas teist korda oma 70 juubelit.

Priit Toobalist pole üle kahe aasta meedias suurt räägitud. Viimane kord kui Toobal oli meediapildis oli see seoses Suure-Jaanis toimunud skandaaliga, mida kajastas "Kuuuurija".

Viis aastat tagasi, 2015. aasta novembris plahvatas skandaal – Keskerakonna peasekretär Priit Toobal meelitas alaealisi koolipoisse enda juurde sauna. Postimees avaldas toona 16-aastase noormehe vestluse Priit Toobaliga, milles poliitik kiitis nooruki sportlikku keha, uuris tema seksuaalseid eelistusi ja kutsus noormeest endaga viina jooma ning sauna.

"Postimehe artikkel sai Priit Toobali karjäärile 2015. aastal saatuslikuks. Mees astus pärast loo ilmumist tagasi nii Keskerakonnast kui riigikoguliikme koha pealt. Ometi tundub, et Toobal sellest skandaalist suurt ei õppinud, sest lugu, mida me kohe vaatama hakkame, on veelgi šokeerivam, kui kolm aastat tagasi," sõnas Katrin Lust 2018. aasta saates.

Suure-Jaani vallas, kus Toobal ajab oma matuseäri, korraldab kohalikke muusikapäevi ja kasvatab hobuseid, meelitab ta ligi ka valla kõige sihvakamaid noormehi. Vaatame, missuguseid sõnumeid saadab Suure-Jaani Kultuurimaja direktor Priit Toobal kohalikele noorhärradele,“ jätkas Lust.

Foto: "Kuuuurija"


Foto: "Kuuuurija"


Foto: "Kuuuurija"

"Kohalikud noormehed, kes minuga ühendust võtsid, ütlesid mulle, et endine tipp-poliitik Toobal on niimoodi poisse taga ajanud juba aastaid ja taolised Facebooki chatid ei üllata küla peal enam ammu mitte kedagi. Iga Suure-Jaani külamemm teab, et Priit Toobal meelitab kohalikke noormehi oma kodutallu rikkaliku pruukosti ja narkootikumidega ning seal toimuvad imelikud saunapeod," kommenteeris Lust.

Priit Toobal oli episoodi eetrisse tulekust teadlik ning on ütles, et kogu see asi on kokku pandud selleks, et temalt raha välja pressida.

Saates kajastatu tõttu lahkus Priit Toobal mõned nädalad hiljem Suure-Jaani kultuurimaja direktori kohalt.

Sama aasta 1. oktoobril kirjutas Eesti Päevaleht, et kohtutäitur on pannud enampakkumisele ekspoliitiku Priit Toobali Viljandimaal asuva maja koos maatükiga.

Arvatavasti sattus Toobal laenude tõttu makseraskustesse ja võlgade katteks pandi maja müüki. Kinnistu alghind oli 40 000 eurot.

17. oktoobril 2014 mõistis Harju maakohus Toobali süüdi eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning dokumendi võltsimises ja karistas teda tingimisi üheaastase vangistusega kolmeaastase katseajaga. Toobal lubas kaevata otsuse edasi ringkonnakohtusse.

20. novembril 2015 otsustas Riigikohtu kriminaalkolleegium, et Priit Toobal ja Lauri Laasi on süüdi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, samuti et Toobal ja Keskerakond panid toime ametialase võltsimise. Sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises mõistis Riigikohus Toobali ja Laasi õigeks.

Priit Toobalile, Lauri Laasile ja Ivor Onksionile mõistetud karistusi Riigikohus – vaatamata nende osalisele õigeksmõistmisele – ei muutnud. Toobal võltsis Keskerakonna huvides kokku viis kassa sissetuleku orderit, näitamaks, et teadmata allikast pärinev sularaha, mille Toobal Keskerakonna kassasse maksis, on füüsilistelt isikutelt saadud annetus, mida erakond tohib vastu võtta.

Kuna Toobal pani dokumendi võltsimise toime Keskerakonna peasekretärina Keskerakonna huvides, tunnistati selles kuriteos süüdi ka Keskerakond kui juriidiline isik.

Keskerakonna põhikirja kohaselt arvatakse kriminaalkaristuse saanud liikmed erakonnast välja. Erakond üritas põhikirja muuta, kuid tegi seda nõutava kahekolmandikulise hääleenamuseta, mistõttu Tartu maakohtu registriosakond Keskerakonna põhikirjamuudatusi ei kinnitanud. Siiski pole äriregistri andmetel Toobalit Keskerakonnast välja arvatud.

Toobali erakonnast väljaarvamist uuris eelmisel aastal peaminister Jüri Ratase käest ka Delfi TV. Vaata videost, mida erakonnajuht nii Toobali kui teiste kriminaalkorras karistatud liikmete kohta ütles.

Kõike eelnevat arvesse võttes pole ka ime, miks Priit Toobal avalikkuse tähelepanu ei soovi.