Kroonika kirjeldas hiljuti, kuidas teed Arnold (93) ja Ingrid Rüütli (85) valmimisjärgus eramu ja arhiivihoone juurde Maarja­mäel on rohtu kasvamas ja malts vohab muruplatsil. Ehitusega tehti algust juba 2018. aasta veebruaris.

Kui TV3 "Seitsmesed" sama küsimuse oma vaatajate käest küsis, siis vastasid 55 protsenti inimestest, et riik peaks tõepoolest endisele presidendile appi minema. Kroonika lugejad olid aga teist meelt.

Andsime Kroonika lugejatele kuus vastusevarianti, kus kolm viitasid riigipoolsele abile ja kolm olid sellele vastu. Ülekaalukalt võidutses arvamus "Ei. Kui presidendi ametiaeg saab läbi, siis ei peaks neid nii suures mahus aitama." Seda meelt olid lausa 47% 296 vastanust. Küsitluse alguses oli protsent veelgi suurem, ligi kuuekümne juures.

See küsitlus tuli pärast lugu Toomas Hendrik Ilvese ja tema abikaasa Ieva autodest kirjutatud artiklit, kus oli välja toodud presidendi hüved pärast ametiaja lõppu. Lisaks autole näeb presidendi ametihüve seadus ametist lahkunud presidendile ette bürooruumid.

Hüved tulenevad Vabariigi Presidendi ametihüve seaduse paragrahvist 8 (1). Paragrahvi lõike 2 alusel makstakse pärast presidendi ametivolituste lõppemist lisaks ka presidendi abikaasale tasu, mille suurus on 20 protsenti presidendi ametipalgast kuni abikaasa surmani.

Et siis juba praegu kulutab riik palju raha presidentide ülalpidamiseks.

Ülejäänud tulemused küsitluses olid suhteliselt võrdse tulemusega. Teisel kohal 13,2% on variant "Jah. Presidentide aitamine sellises mahus peaks olema eelarves" ning kolmas "Jah, see on maksumaksja raha hea kasutamine" (11,1%). Ehk siis mõlemad variandid pooldavad riigipoolset abi ja kui need kokku liita, saab tulemuseks 24,3%, mis näitab, et veerand vastanutest toetaks maksumaksja rahadega maja valmis ehitamist.

Foto: Kroonika/kuvatõmmis

Peale küsitluses kaasalöömise põhjendasid palju lugejad enda valikut ning avaldasid arvamust, mida Rüütlid peaksid praeguses olukorras tegema.

"Müügu maha see ehitusjärgus asi ja ostku korter, kus kahel vanuril palju lihtsam elada. Riik ei peaks kindlasti Rüütlitele maja ehitama. Kui haugati nii suur tükk ja asjad on selliselt veninud, siis on ikkagi tehtud valed otsused endal," arvab üks Kroonika lugeja Facebookis.

"Lugupeetud vanapaaril ju kodu olemas! Milleks seda uut maja vaja nii kõrges eas riigi abiga?"

"Ammu oleks pidanud seda tegema," arvab kolmas riigipoolse abi kohta.

"Isegi kuningriikides ollakse pahased raisatud miljonite pärast ja meil nagu ka soov omale Kunn saada, aga häda selles et meil saab neid Kunni peresid ikka palju olema... Olgem nüüd ikka veidikenegi oma rahva suhtes viisakamad."

"Kohe kindlasti peaks riik aitama vaestel maja ehitada."

"Jummel miks nii eakatel on vaja nii suurt elamist? Parem võiks nad juba uurida luksuslike hooldekodude võimalusi."