Kas Mart jagab Tõnise seisukohti, mis kõlasid tema suust Vabaduse väljaku meeleavaldusel, või selles osas, kuidas Tõnis on end ühiskonnas positsioneerinud?

"Kogu kõnealune meeleavaldus oli üks paras kompott," leiab Mart. "Seal oli asju, millega ma südamest nõustun, ja asju, millega ma üldse nõus ei ole. Ma ei olnud seal kohal, aga nii palju, kui mina aru sain, siis Varro Vooglaid ütles vähemalt avakõnes, et tegemist ei ole vaktsiinivastasusega. Ja mina ka vaktsiini vastu ei ole. Mul on abikaasa ja lapsed vaktsineeritud ja ma ise olen haiguse läbi põdenud. Loodan siiski loobuda sellest inimkatsest nii kaua, kui saab, aga ma olen läbi elu vaktsineeritud nii paljude asjade vastu, et mu veri ei kõlba enam ülekanneteks. (Muheleb.) Et selles mõttes ei ole päästa enam midagi. (Tõsinedes.) Kardan, et olen vaktsiinidele ühe oma lapse tervise kaotanud, sest mõnedel vaktsiinidel olid väga häirivad kõrvalmõjud umbes kümnele protsendile lastest. See selleks… Eks ma tean neid varjupooli ka, aga see ei tähenda, et ma olen eitaja.

Aga kas jagan Tõnise seisukohti? Ta kutsus seal inimesi pigem rohkem ühtsusele üles. Minu meelest ta ei võtnud seisukohta ei vaktsiinide poolt ega ka vastu. Ja selles osas saan temaga küll nõustuda, absoluutselt."

Mis puudutab Tõnis Mäe läbi aegade välja öeldud, sealhulgas viimaseid tormi tekitanud avaldusi ja esinemist Vabaduse väljaku skandaalsel meeleavaldusel, siis need on Mardi sõnul Tõnise enda avaldused.

"Need ei ole seotud mitte kellegagi ega millegagi peale tema enda. Keegi ei ole teda käskinud ega soovitanud tal selliseid avaldusi teha – ta on ise tundnud, et peab neid tegema. Ju ta siis peab, ju ta siis on tundnud, et nii on õige. Ta ei ole mingisugune äärmuslane või usufanaatik. Tean selleks Tõnist liiga hästi," kinnitab Mart. "Me aeg-ajalt ikkagi ka kohtume, joome kohvi ja palvetame koos. Tõnis ei ole kuhugi ära pööranud ega hulluks läinud, aga ta on aru saanud asjade sügavamast loogikast. Ta on aru saanud, kuhu suunda on hakanud meie ühiskond liikuma. Kui samasugune areng jätkub, siis – päris tõsiselt – ei ole ka traataiad enam väga kaugel."

Jaga
Kommentaarid