Tegemist on esimese korraga, kui kuninganna Elizabeth II kuue kuu jooksul end väljaspool Windsori lossi avalikkusele näitab. Tema osalemine mälestusteenistusel selgus alles teisipäeva hommikul, sest monarh on juba pikemat aega olnud nõrgema tervisega ning liikumisraskused on ennast ilmutanud. Westminster Abbeysse sõitis ta koos oma poja prints Andrewga, kelle osalemine skandaalide tõttu oli veel mõni aeg tagasi küsimärgi all. Väidetavalt oli Philipi mälestusteenistus viimane kord, kui Andrew sai kuninglikke kohustusi täita.

Kõige märgatavamad puudujad Westminster Abbeys olid prints Harry ja tema abikaasa Meghan. Pikka aega spekuleeris Briti meedia, et vähemalt prints peaks oma vanaisa auks Los Angelesest Londonisse sõitma, kuid lõpuks otsustasid Sussexid, et kumbki neist ei lähe kohale.

Philipit, kes on mitmete teiste Euroopa kuninglike perekondadega suguluses, tulid mälestama ka Hispaania kuningapaar, Hollandi kuningapere, Rootsi kuningapaar, Belgia kuningapaar, Taani kuninganna ja Kreeka kuningapere. Samuti oli Londonisse lennanud Monaco vürst Albert, kuid printsess Charlene jäi lastega koju.

Norra kuningas Harald ja kuninganna Sonja teatasid eile, et ei saa osaleda, sest kuningas haigestus koroonasse.

Esimeste külaliste seas jõudis Westminster Abbeysse kohale prints Philipi parim sõbranna Penelope Knatchbull. Nende üllatav suhe on pärast Philipi surma pakkunud palju kõneainet rahvusvahelises meedias. Loe rohkem siit: SUUR ÜLEVAADE | Prints Philipi matuste 30 külalist: kellele tähelepanu pöörata? Miks on kutsutud salapärane krahvinna Penelope?

BRITAIN-ROYALS-PHILIP