2. märtsil linastuv Foxi toodetud "Red Sparrow" on lugu Vene spioonist (Jennifer Lawrence), kas asub CIA heaks topeltagendina tööle. Film põhineb endise CIA töötaja romaanil, mis kujutab tänapäeva spioonide tööd.

Fox otsustas loo viia tänapäeva Venemaalt hoopis 1970ndate Budapesti, kuigi algses versioonis oli Putinil lausa võtmeroll. Stuudio väitel oli eesmärk muuta lugu filmi jaoks ajatumaks. Pärast režissöör Francis Lawrence'i ("Constantine", "Mina olen legend", "Vesi elevantidele", "Näljamängud: Lahvatab leek", "Näljamängud: Pilapasknäär") projektiga liitumist, viidi lugu taaskord tänapäeva, kuid produktsiooniga seotud allikate sõnul lõigati Putin filmist siiski välja ja kuigi sammu nimetati loominguliseks valikuks, on selge, et pigem tehti seda kartuses, et Venemaa häkkeritele ei pruugi meeldida, kuidas USA film kujutab president Putinit.

Sama juhtus ka varalahkunud Michael Nyqvisti osalusega valminud EuropaCorpi ("Valerian ja tuhande planeedi linn") draamaga "Kursk", mis põhineb tõestisündinud juhtumil 2000. aastal Barentsi meres põhja läinud Kurski allveelaevast. Putin on esindatud allikaks olevas Robert Moore'i raamatus "A Time to Die" ja ka filmi stsenaariumi esialgsetes versioonides, aga mitte järgmisel aastal linastuvas lõplikkus filmis.

Filmistuudiotega koostööd tegeva turvafirma Vera juhi Ajay Arora sõnul tähendaks stuudiole enesetappu see, kui nad laseksid välja filmi, mis näitaks Putinit halvas valguses.

"See on kindel viis, kuidas saada endale sihtmärk külge", ütles Arora The Hollywood Reporterile.

Vene häkkerite ja Venemaa osa igapäevastest uudistest on aga Hollywoodi jaoks liiga ahvatlev ning valmimas on siiski mitmed filmid, mis üritavad kaasaegseid teemasid põhjalikult lahata.

Üheks neist varsti valmiv valeuudistele ja desinformatsiooni kampaaniatele keskenduv "The Tracking of a Russian Spy", milles Logan Lermani kehastatud ajakirjanik läheb Moskvasse ning temast saab Kremlini käepikendus. Stsenaristid lendavad praegu isegi Moskvasse, et arutada näiteks Mihhail Gorbatšovi eluloofilmi üle.

USA filmiajaloos on mitmeid näiteid filmidest, mis on pööranud oma tähelepanu Venemaale: näiteks 1966. aasta "The Russians Are Coming, the Russians Are Coming" ja 1984. aasta "Punane koidik", milles Nõukogude Liit vallutas USA. Sama filmi 2012. aasta uusversioonis vahetati keset produktsiooni USA-d rünnanud Hiina väed hoopis Põhja-Korea vastu, sest Hiina halvas valguses kujutamine polnud toona lihtsalt hea mõte.

Kuskile pole kadunud aga Venemaa päritolu pahalased, keda saame näha tõenäoliselt nii Külma sõja perioodi liikunud "Wonder Womani" järjes ja järgmise aasta oktoobris uute näitlejate ja režissööriga linastuv Millenniumi raamatuseeria neljanda osa "See, mis ei tapa" ("The Girl in the Spider's Web") põhjal valmivas filmis, milles Lisbeth Salander satub Vene häkkerite intriigide keskele

Viimati saime Putinit näha hoopis Oliver Stone'i dokumentaalfilmis "Putin Interviews".

Allikas: The Hollywood Reporter