1929. aastal leiab aset esimene Oscarite jagamine

1927. aastal pani MGM filmistuudio juht Louis B. Mayer aluse mittetulundusühingule The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, mille eesmärk oli edendada filmitööstust. Esimene auhindade jagamine leidis aset 16. mail 1929. aastal Roosevelti hotellis. Piletid privaatsele õhtusöögile maksid 5 dollarit tükk ja auhindu andis kätte näitleja Douglas Fairbanks, kes oli ühtlasi ka ühingu esimene president. Auhindade üleandmine kestis vaid 15 minutit.

See oli aeg, kui filmitööstuses toimusid suured muutused, sest leiutati helitehnoloogia. Taolisi asju oli juba varem proovitud näiteks 1927. aastal ilmunud filmiga “The Jazz Singer”, kuid nüüd oli helitehnoloogia muutunud kättesaadavamaks.

Esimene Oscar anti Emil Janningsile parima filmirolli eest filmides “The Way of All Flesh” (1927) ja “The Last Command” (1928). Esimese parima filmi auhinna sai aga 1927. aastal linastunud film “Wings”, mille tegemine läks maksma kaks miljonit dollarit. See oli ainus tummfilm, mis sai parima filmi auhinna enne 2011. aasta filmi "The Artist".

PILDIL: 1929. aasta Oscarid.

1934. juhtub piinlik apsakas: auhinda läheb vastu võtma vale Frank

1933. aastal esitati parima filmirežissööri kandidaatideks nii Frank Capra kui ka Frank Lloyd. Tseremoonia ajal ütles Will Rogers: “Tule nüüd siia ja võta oma auhind, Frank,” mille peale jooksis erutatult lavale hoopis Frank Capra. Tegelikult võitis auhinna hoopis Frank Lloyd.

Frank Capra sõnul oli lavalt istekoha juurde tagasiminek üks pikimaid ja õnnetumaid hetki tema elus. Ta lisas, et oleks tahtnud pugeda häbi pärast vaiba alla nagu pisike ussike. Kõik mehega ühes lauas istunud sõbrad valasid pisaraid.

Õnneks ei pidanud mees ennast õnnetuna kaua tundma. Juba järgmisel aastal võitis ta “It Happened One Night” (1934) eest parima filmirežissööri auhinna.

PILDIL: Will Rogers ja Frank Capra.

Järgmine äärmiselt piinlik lugu: 1938. aastal krabab auhinna endale pettur

1938. aastal sai parima naiskõrvalosatäitja auhinna Alice Brady rolli eest filmis “In Old Chicago”, mis linastus aasta varem. Kahjuks oli naine aga tõbine ega saanud auhinnatseremoonial osaleda. Kui tema nimi kuulutati välja, läks tundmatu mees lavale ja võttis selle naise eest vastu. Enne kui keegi aru sai, et midagi on mäda, oli mees kadunud. Tänaseni ei ole teada, mis sai auhinnast ja kes oli see salapärane mees.

2000. aastal kadusid müstilisel kombel kuskil 55 Oscarit. Hiljem leidis üks mees 52 Oscarit prügikasti tagant. Mehe sõnul otsis ta kolimise tarbeks tühjasid kaste, kui avastas ühtäkki hunniku filmiauhindu. Mees ütles The New York Times’ile, et nüüd on tal rohkem Oscareid kui ühelgi näitlejal.

PILDIL: Alice Brady Oscari asendus.

Nimi saab ametlikuks: 1939. aastal võetakse kasutusele nimi Oscar

Legendi kohaselt sai kujuke Oscari nime raamatukoguhoidja Margaret Herricki järgi, kes ütles, et auhind on meeletult sarnane tema onule, kellel nimi on Oscar. 1939. aastal otsustati, et kuju ametlikuks nimeks saabki Oscar. Tegelikult oli seda nime juba aastaid kuju hüüdnimena kasutatud.

Topelt ei kärise: 1939. aastal saab George Bernard Shaw’ist nii Oscari kui ka Nobeli preemia omanik

1925. aastal võitis George Bernard Shaw Nobeli preemia kirjanduses. 1939. aastal langes aga Shaw’ile sülle Oscari auhind parima stsenaariumi eest. Nimelt kirjutas mees enda 1913. aastal ilmunud näidendi “Pygmalion” filmistsenaariumiks.

Nimed lekivad: 1940. aastal teavad kõik võitjate nimesid juba enne auhinnatseremooniat

Kui peeti esimest auhinnatseremooniat, öeldi võitjate nimed rahvale kolm kuud ette. Järgmisel aastal aga otsustati, et võiks tekitada põnevust. Niisiis saadeti võitjate nimekiri ajalehele, kes võisid selle avalda veidi enne auhinnatseremooniat. Süsteem toimis kümme aastat kuni hetkeni, mil LA Times otsustas kokkulepet murda ja avaldas võtjad lubatust varem. Edaspidi hakati võitjate nimekirju saatma kinnistes ümbrikutest.

1940: Hattie McDaniel’ist saab esimene mustanahaline Oscari-võitja

Naine sai kuulsaks eelkõige 1939. aastal Mammy rolli eest filmis “Tuulest viidud” ("Gone with the Wind"). Aastal, mil naine võitis, korraldati auhinnatseremooniat hotellis, kus olid rassilised piirangud. Teisisõnu ei lastud mustanahalisi hotelli. Filmiprodutsent David O. Selznick pidi kasutama tutvuseid, et naine pääseks hoonesse. Vaatamata sellele pidi McDaniel istuma teistest näitlejatest eraldi lauas. Samuti ei saanud ta osaleda Atlantas toimunud esilinastusel, sest ta oli mustanahaline.

Alles 62 aastat hiljem võitis Oscari auhinna taas mustanahaline. Halle Berry sai parima naisosatäitja filmi “Koletiste ball” ("Monster's Ball") eest 2002. aastal. Berry pidas maha ülimalt emotsionaalse kõne ja ütles, et see hetk on suurem, kui tema. Näitleja sõnul on see auhind igale nimetule ja näotule mustanahalisele naisele, kes on rassismi tõttu auhinnast ilma jäänud.

1943-45: aastad, mil Oscari kujusid valmistatakse värvitud kipsist

Oscari kuju, mis kujutab rüütlit, kes hoiab mõõka ja seisab filmirullil, disainiti MGMi kunistlise peadirektori Cedric Gibbonsi poolt 1929. aastal. Varem tehti kujusid pronksist ja need olid kullaga kaetud. Hiljem asendati need tinamoodi sulamiga. Kui puhkes aga Teine maailmasõda, sai metallist defitsiit. See tähendas, et ka filmiauhindu hakati tegema tagasihoidlikumast materjalist.

1945: Oscar päästab elu

Emil Jannings sai kõige esimese Oscari auhinna. Hiljem heideti ta aga Hollywoodi ridadest välja saksa aktsendi tõttu. Niisiis läks mees Saksamaale ja lõi kaasa paljudes natsifilmides. Kui 1945. aastal tungisid liitlasväed Berliini, kandis Jennings endaga Oscarit kogu aeg kaasas. See muutis härdaks paljude ameeriklaste südamed ja mees jäi ellu.

1968: tseremoonia lükatakse edasi

1968. aastal pidi auhindade kätte jagamine toimuma 8. aprillil. See otsustati aga Martin Luther Kingi mõrva tõttu kaks päeva edasi lükata, sest Kingi matused toimusid 9. aprillil. Ka 1981. aastal lükati auhinnatseremoonia edasi, sest Ameerika president Ronald Reaganile tehti mõrvakatse.

1973: Sacheen Littlefeather lükkab Marlon Brando Oscari tagasi

Marlon Brando sai “Ristiisa” ("The Godfather") eest parima meesosatäitja auhinna. Mees otsustas aga protestiks Hollywoodi filmitööstuse vastu auhinna tagasi lükata, sest Hollywood ei väärtusta indiaanlasi. Brando ei läinud auhinnatseremooniale ning saatis enda asemel hoopis indiaanlase Sacheen Littlefeather’i, kes pidas seal ka kõne. Kui Littlefeather oma kõne lõpetas, oli rahvas kõhkleval seisukohal. Nad ei teadnud, kuidas sellele reageerida. Osad elasid naisele kaasa, teised aga tegid teda maha. Auhinna pidi kätte andma Roger Moore, aga kuna seda vastu ei võetud, võttis ta selle endaga koju kaasa.

2017: Oscar anti valele filmile

Me kõik teame, mis juhtus parima filmi kategooria võitjat välja kuulutades.

Allikas: historyextra.com