Filmi peategelased on küll Belle (Emma Watson) ja koletis (Dan Stevens) ning muidugi Gaston (Luke Evans), kuid loos on ka palju teisi kirevaid karaktereid nagu Belle’i isa Maurice (Kevin Kline), Gastoni kannupoiss Lefou (Josh Gad), küünlajalg Lumiere (Ewan McGregor), klavessiin Maestro Cadenza (Stanley Tucci), tolmuhari Plumette (Gugu Mbatha-Raw), riidekapp Madame Garderobe (Audra McDonald), kaminakell Cogsworth (Ian McKellen) ja teekann Mrs. Potts (Emma Thompson).

"Kaunitari ja koletise" režissöör Bill Condon avalikustas geiajakirja Attitude'i aprillinumbris, et üks neist ülalpool nimetatud tegelastest märgib Disney jaoks midagi esmakordset: nimelt on Gastoni kannupoiss Lefou (Josh Gad) gei.
Lefou on Belle'i kätt ihkava nägusa külamehe Gastoni abiline, kes on režissöör Condoni sõnul tegelane, kes ühel päeval justkui tahaks olla Gaston ja teisel hoopis teda suudelda. "Ta ei tea täpselt, mida tahab. Ta on keegi, kes üritab oma tundeid alles mõista ning Josh Gad suudab selle rolli väga võluvalt ekraanile tuua", lisab režissöör Attitude'i toimetajaga Matt Cainiga tehtud intervjuus.

Selline samm ei tulegi nii suure üllatusena, sest alles eelmise aasta maikuus sai Disney vastu näppe GLAAD-i (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) käest, kui nende uuring tuvastas, et Disney viimaste aastate filmides polnud mitte ühtegi gei- ja lesbitegelast. See olukord pidi ühingu hinnangul muutuma ning tundub, et vähemalt filmide osas võeti kaebusi tõsiselt.

Sünopsis: Disney “Kaunitar ja koletis” on uusversioon sama stuudio animafilmist, mis nüüdseks üle 25 aasta tagasi kinodesse saabus ja kõikide kinokülastajate südamed esmalt võitis ja seejärel sulatas. Ka uues loos on peategelaseks tegus ja tarmukas Belle, kes soovib näha maailma, mis jääb väljapoole unist külakest, kus ta ühes oma isaga elab ning kus ta peab tõrjuma endast keskmisest paremal arvamusel oleva Gastoni lähenemiskatseid. Kõik muutub aga hetkel, kui ta satub keset sügavat laant asuvasse lossi, mille asukatel lasub karm needus...

Vaatamata tema hingesopis asuvatele kartustele sõbruneb ta lossiasukatega, kuid sootuks raskem on ligi pääseda lossiperemehest Koletise südamele...

Filmi lavastajaks on Oscari-võitja Bill Condon ("Chicago") ning filmi stsenaarium põhineb 1991. aasta animeeritud linalool, mis on tänaseks tsementeerinud end moodsasse kinoklassikasse. Taas kord on heliloojaks 8-kordne Oscari-võitja Alan Menken, kes võitis Akadeemia auhinna ka 1991. aasta filmi eest ja seda nii parima muusika kui parima filmilaulu kategoorias.