"Isa lahkus rahulikult une pealt, olles aastaid kannatanud Parkinsoni tõve käes," kirjutas Downey. "Ta oli tõeliselt hulljulge filmitegija ning jäi märkimisväärselt optimistlikuks terve elu jooksul."

Downey Sr oli 1950. ja 1960. iseseisva filmitööstuse üks juhtfiguure ning on kõige enam tuntud 1969. aasta satiiri "Putney Swope" poolest.

Ta tegi kaasa ka filmides "Boogie Nights", "Magnolia" ning "To Live and Die in LA". Tema loodud filmidel oli väike eelarve, vastukultuuri eetos ning lõikav huumor.

Terve elu New Yorgis elanud Downey Sr viimaste filmide hulka kuulub 2011. aasta komöödia "Tower Heist", mille peaosas olid Eddie Murphy, Ben Stiller ja Casey Affleck.

Lavastajana olid tema viimased projektid 1997 "Hugo Pool" ning 2005. aasta dokumentaal "Rittenhouse Square".

Vanem Downey on alati püüdnud oma eraelu rambivalgusest eemale hoida, aga kui tema Oscarile nomineeritud poega ootas 2001. aastal kokaiini omamise karistus, rääkis ta New York Timesile filmitööstuse karmist poolest.

"Elu on liiga kerge, kui sa oled filmitäht. Inimesed teevad kõike, mida sa tahad, ja annavad sulle kõike, mida sa tahad. Hollywood on jube koht," ütles ta.

Downey oli abielus kolmel korral. Tema esimene abikaasa oli Elsie Anne Downey, kellega ta sai kaks last - Allyson Downey ja Robert Downey Jr. Hiljem oli ta abielus Laura Ernsti ja Rosemary Rogersiga.